Facebook ulazi u drugu deceniju, šta dalje?

Jedan od ciljeva kompanije je pridobiti još jednu milijardu korinika, a priliku za novi veliki rast vide u Africi i Aziji
3 komentar(a)
Facebook, Foto: Shuterstock
Facebook, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 02.02.2014. 15:24h

Facebook će naredne sedmice ući u drugu deceniju uz rekordne prihode i zaradu, rekordnu cijenu dionice i sa 1,23 milijarde korisnika, što je dovoljno razloga za gomilu optimizma.

Ali, šta će dalje?

Šefica operacija, Šeril Sendberg, za USA Today rekla je da je misija sljedeća milijarda korisnika. Kao plodno tlo za novi veliki rast vidi Afriku i Aziju, što bi trebalo da dodatno obraduje oglašivače koji sve više kupuju oglasni prostor na mreži.

Sendberg kaže da ne planira da ode u politiku ili da postane direktori, kao što se pominjalo. Navodi da obožava svoj posao i partnerstvo sa Zukerbergom, a da je ideja o povezivanju sljedećih milijardu ljudi stvarno uzbudljiva.

Kompanija je prošle sedmice objavila dobit od 780 miliona dolara uz prihode od 2,6 milijardi u prošlom kvartalu. To je podstaklo rast dionice na 62 dolara. Očigleno je da poslovno idu u dobrom smjeru, jer je oglašavanje raslo za 76 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, na 2,34 milijarde dolara.

Bivši direktor tehnologije Bret Tejlor kaže da je jedan od glavnih razloga uspjeha taj što se Facebook ne boji promjena.

Bonus video: