Lenovo kupio Motorolu od Google-a

Mnoge je vijest iznenadila jer je Motorola, kupljena 2012., bila Googleovo veliko pojačanje u sistemu Androida, Googleovog operativnog sistema
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2014. 08:13h

Google prodaje Motorolu Mobility Lenovu, kineskom proizvođaču pametnih telefona, za 2,91 milijardi dolara (djelimično u gotovini, a djelimično u dionicama), javlja Netokracija.

Mnoge je vijest iznenadila jer je Motorola, kupljena 2012., bila Googleovo veliko pojačanje u sistemu Androida, Googleovog operativnog sistema.

No, čini se da je Motorola od tada Googleu samo zadavala glavobolje.

Kako je na službenom Googleovom blogu objavio šef kompanije Leri Pejdž,, Motorolin tim je u proteklih 19 mjeseci, promijenio fokus kompanije (koja je do tada bila na rubu nestajanja) na manji broj pametnih uređaja.

Pejdž tvrdi da su i Moto G i Moto X imali dobre rezultate, a svakako su dobrodošli bili i Motorolini patenti.

"No, tržište pametnih uređaja je jako kompetitivno i zahtijeva potpunu posvećenost, kad govorimo o izradi mobilnih uređaja. Zbog toga smatramo da će Motoroli biti bolje s Lenovom, koji bilježi rapidan rast na području pametnih telefona te PC-eva.

Ovim će potezom Google usmjeriti energiju prema inovacijama u Androidovom ekosistemu, kako bi od toga koristi imali korisnici pametnih uređaja širom svijeta. Ovo ne znači pomak za naše napore na području hardvera – dinamika i zrelost nosive tehnologije i tehnologije u domu (Google Glass i Nest, op. a.), naprimjer, razlikuju se od mobilne industrije", naveo je Pejdž.

Direktor Lenova, smatra da će ovom akvizicijom Lenovo postati snažan globalni igrač na mobilnom tržištu. Spominje da su već imali uspjeh s brendom Think, koji su kupili od IBM-a. Direktor Motorole Mobilityja, Denis Vudsajd, smatra da će ovo za Motorolu značiti velik rast, putem kojega će konačno dosegnuti cilj od 100 miliona korisnika.

Google će zadržati većinu Motorolinih patenata. SAD i Kina još nisu odobrile dogovor, tako da je Motorola još uvijek službeno Googleova. Podsjetimo, Google je kupio Motorolu po cijeni od 12,5 milijardi dolara, ali tada je izjavljeno da je najveći interes u patentima.

Galerija

Bonus video: