Vatrogasac kreira Google Glass aplikacije da bi spasavao živote

Patrik je napravio aplikaciju za vodeni hidrant koja je dizajnirana da pomogne vatrogascima da pronađu najbliži hidrant
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2014. 15:47h

Patrik Džekson, vatrogasac iz Sjeverne Karoline, pravi (piše) aplikacije za Google Glass koje su dizajnirane sa namjerom da pomognu u spasavanju života.

Patrik je dosad napisao više aplikacija za Google Glass, od kojih jedna na primjer preusmjerava hitne pozive direktno na Google Glass. Ovo omogućava vatrogascu koji nosi Google Glass da sazna detalje o incidentu, što uključuje i mape i bilješke iz 911 call centra za hitne pozive.

Takođe je napravio aplikaciju za vodeni hidrant koja je dizajnirana da pomogne vatrogascima da pronađu najbliži hidrant.

Radi na još mnogim aplikacijama. Jedna od njih će prikazivati vatrogascima planove po spratovima zgrada u koje ulaze. Ovo stvarno može da bude od neprocjenjive koristi, jer bi vatrogasci bili upoznati sa planom zgrade prije nego što u nju uđu.

Aplikacije su još u stadijumu razvoja, ali su prilično impresivne i pokazuju koliko Google Glass i slične tehnologije mogu zapravo da budu korisne i da zaista pomognu vatrogascima i drugim zanimanjima gdje se rizikuje život.

Bonus video: