Evo kako ćete saznati ko vam krade Wi-Fi

Nakon što ga instalirate, alat Who Is On My Wi-Fi može skenirati okolinu prema unaprijed postavljenom rasponu IP-a ili cjelokupnu mrežu u blizini
59 pregleda 11 komentar(a)
wireless, Foto: Shutterstock
wireless, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2014. 20:20h

Bez obzira da li pokušavate da poboljšate sopstvenu bežičnu mrežu ili da otkrijete koliko je preopterećen hotelski Wi-Fi, postoji besplatan alat za Windows OS koji vam može pomoći.

Nakon što ga instalirate, alat Who Is On My Wi-Fi može skenirati okolinu prema unaprijed postavljenom rasponu IP-a ili cjelokupnu mrežu u blizini.

Dobićete IP i MAC adrese, nazive računara, status veze i drugo. Provjerite koji su uređaji vaši, a koji su potencijalni šverceri.

Da stvar bude zabavnija, ne morate da imate prava pristupa administratora da biste ga koristili - čak i ako ste običan korisnik, možete ga pokrenuti i vidjeti ko sve visi na mreži, piše Lifehacker.

Naravno, sve to nije vam nužno za vašu kućnu mrežu. Ako posumnjate da neko "cucla" vaš Wi-Fi ili je otkrio koju šifru koristite, možete to da otkrijete tako što ćete se logovati na ruter i provjeriti.

Aplikacija bi mogla da bude korisna u slučajevima kad koristite tuđi Wi-Fi, provjeravate drugu mrežu osim svoje ili ste jednostavno radoznali.

I pripazite - prije nego što krenete da njuškate po mreži na poslu, imajte na umu da biste time mogli da dignete uzbunu u sektoru zaduženom za IT i naljutite ljude koji u njemu rade.

Who's On My Wi-Fi je besplatan. Za rad treba Microsoftov .NET framework.

Bonus video: