Facebook vas "prati" i kada ste izlogovani

Facebook prati korisnike koji posjećuju aplikacije i web stranice koje imaju ugrađene usluge kao što su “like” i “share”, izjavio je David Baser, direktor za upravljanje proizvodima u objavi na svom blogu
155 pregleda 2 komentar(a)
facebook, Foto: Shutterstock
facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.08.2018. 18:28h

Više nije nikakva nepoznanica da Facebook prikuplja gomilu podataka o svojim korisnicima. Ono što je manje poznato jeste da Facebook prati svoje korisnike čak i kada se ne služe njihovim servisom ili one koji uopšte nisu njegovi korisnici.

Čak i ako nikad nisi bio prijavljen ili si odjavljen s Facebooka, ova društvena platforma vjerovatno prati tvoje virtualne korake – i ne nudi ti nikakav način da to izbjegneš, piše Poslovni puls.

Facebook prati korisnike koji posjećuju aplikacije i web stranice koje imaju ugrađene usluge kao što su “like” i “share”, izjavio je David Baser, direktor za upravljanje proizvodima u objavi na svom blogu.

Pošto web stranice i aplikacije ne znaju ko je od njihovih korisnika prijavljen preko Facebooka, ne mogu razlikovati korisnike od ne-korisnika društvene mreže kada šalju podatke Facebook-u.

“Kada posjetite web stranicu ili aplikaciju koja koristi naše usluge, mi primamo informacije čak i ako niste ulogovani ili uopšte nemate Facebook nalog”, rekao je Baser.

Među podacima koje Facebook prikuplja od ne-korisnika su njihove IP adrese, operativni sistem i pretraživač koji koriste, i prisustvo “kolačića”. IP adrese se mogu koristiti da se otkrije geografska lokacija, i “kolačići” često imaju funkciju “identifikatora koje web stranice koriste kako bi saznale jeste li ih već posjetili ranije”, nastavlja Baser.

“Nekorisnici” Facebooka ne mogu izbjeći ovo prikupljanje podataka, prenosi N1.

Bonus video: