Kompanija Apple će morati da vrati kupcima najmanje 32,5 miliona dolara

Appleova prodavnica nudi brojne igre za djecu, od kojih mnoge omogućavaju kupovinu kroz aplikaciju
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 19:40h

Kompanija Apple će morati da vrati kupcima najmanje 32,5 miliona dolara, nakon nagodbe sa Američkom Saveznom trgovinskom komisijom (FTC).

Sporazum o vraćanju novca rezultat je višegodišnjih pritužbi roditelja čija su djeca napravila velike račune trgujući kroz različite aplikacije namijenjene najmlađima.

Od kompanije Apple se zahtijeva i da promijeni sistem naplate, kako bi kupac bio siguran da je dao pristanak prije nego se sa njegovog računa skine novac.

U FTC kažu da je sistem naplate kompanije Apple signal za poslovnu zajednicu koja mora da se zapita da li svoj posao vodi u nekoj trgovačkoj ulici ili na na ozbiljnom tržištu, i da shvati da se prava potrošača moraju poštovati do kraja.

Appleova prodavnica nudi brojne igre za djecu, od kojih mnoge omogućavaju kupovinu kroz aplikaciju. Kupovina može biti virtuelna ili realizovana za pravi novac, a predviđa napredovanje u igri

FTC je saopštio da je u pitanju na desetine hiljada pritužbi o neovlaštenoj kupovini kroz aplikacije koju od strane djece.

Jedna žena je kazala da je njena kćerka potrošila 2.600 dolara kroz samo jednu aplikaciju.

Vraćanje novca se odnosi samo na korisnike koji su kupovali preko Appleove trgovine u Americi, a BBC navodi da je Apple skoro uvijek refundirao troškove i roditeljima u Velikoj Britaniji koji su se žalili na velike račune jer su njihova djeca kupovala neovlašteno.

Promjene u procesu naplate Apple će morati da obezbijedti do 31. marta. Izvršni direktor Tim Kuk je, kako piše BBC, nadležnima u FTC-u kazao kako su promjene u sistemu naplate inače bile dio njihovog plana.

Apple je, kako navodi Kuk, prošle godine korisnike obavijestio o načinu na koji mogu da vrate novac.

"Željeli smo da dođemo do svakog kupca koji bi mogao da bude pogođen ovim, pa smo poslali email na adrese 28 miliona korisnika, odnosno na adrese svih onih koji su ikad trgovali kroz aplikacije namijenjene djeci. Dobili smo 37.000 zahtjeva i nadoknadićemo sve", kazao je on.

Appleova prodavnica nudi brojne igre za djecu, od kojih mnoge omogućavaju kupovinu kroz aplikaciju. Kupovina može biti virtuelna ili realizovana za pravi novac, a predviđa napredovanje u igri.

Bonus video: