Bivši agent NSA radi na razvoju telefona koji štiti privatnost korisnika

Blackphone će biti predstavljen na Kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni, koji počinje 24. februara
1 komentar(a)
Blackphone, Foto: Mashable.com
Blackphone, Foto: Mashable.com
Ažurirano: 15.01.2014. 16:42h

Najavljeni telefon Blackphone trebalo bi da štiti privatnost korisnika od bilo koga ko želi da pristupi njegovim ličnim podacima, pa čak i od Američke Nacionalne službe za bezbjednost (NSA), piše Mashable.

Iza telefona stoje mnoge važne figure iz područja računarske sigurnosti, među kojima i Fil Cimerman, kreator protokol za šifrovanje podataka PGP ( Pretty Good Privacy) i bivši agent ši agent NSA.

Blackphone radi na Android verziji PrivatOS i omogućiće korisnicima da obavljaju sigurne telefonske pozive i video razgovore, razmjenjuju poruke, te prenose podatke i skladište ih.

Tačne specifikacije telefona nisu saopštene, ali iz američke kompanije Silent Circle, koja telefon razvija u partnerstvu sa Geeksphone iz Španije, navode da će biti visokokvalitetan pametni telefon.

"Blackphone korisnicima pruža sve što je potrebno kako bi im bila obezbijeđena privatnost i kako bi mogli da kontrolišu komunikaciju", rekao je Cimerman.

Silent Circle je američka kompanije fokusirana na enkripciju podataka, a Geeksphone je kompanija iz Španije, koja razija uređaje za Firefox operativni sistem.

Blackphone će biti predstavljen na Kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni, koji počinje 24. februara.

Bonus video: