Ruski haker preuzeo kontrolu nad serverom BBC-a

Server je napadnut preko jednog kompanijskog servera za transfer podataka, sa koga su zaintersovani mogli da postave video snimke i audio poruke
0 komentar(a)
serveri, Foto: Shutterstock
serveri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.12.2013. 17:46h

Jedan ruski haker je potpuno preuzeo kontrolu nad kompjuterskim serverom informativne kuće BBC i pokušao da pristup i informacije proda ostalim sajber kriminalcima.

Američka kompanija Hold Security, koja se bavi internet bezbjednošću, saopštila je da je na jednom forumu primijetila reklamu za prodaju podataka na crnom tržištu, do kojih je haker došao nezakonito.

Još nije jasno da li je kriminalac dogovorio prodaju prije nego što je engleski javni servis reagovao, a predstavnik za štampu BBC-a je saopštio da neće komentarisati bilo kakve probleme koje kompanija ima.

Server je napadnut preko jednog kompanijskog servera za transfer podataka, sa koga su zaintersovani mogli da postave video snimke i audio poruke povodom obilježavanja godišnjice terorističkih napada na Njujork koji su se dogodili 9. septembra 2002. godine.

Novinari kuće BBC su regularno koristili taj server za slanje svojih izvještaja, a u posljednje vrijeme korišćen je i za to da oglašivači šalju svoje reklame koje bi se kasnije emitovale na nekim od kanala ove televizije.

Prema do sada dostupnim podacima, haker je koristio pseudonime "Hash" i "Revolver", i oglasio mogućnost prodaje pristupa serveru 25. decembra, a napravio je i kopije fajlova koje su bile dostupne samo onima koji kontrolišu server, kao dokaz da su podaci vjerodostojni.

Iz BBC-a je jedino saopšteno da je haker nudio "screenshot" kao dolaz da ima nalog administratora servera, što je tehnički jako snažan dokaz.

Nije saopšten pravi identitet hakera, ni da li je uhapšen.

Bonus video: