Twitter upozorava australijske kupače na prisustvo ajkula

Kris Pek iz SLSWA navodi kako je sistem već veoma popularan i ima više od 16 hiljada pratilaca, a pruža informacije o ajkulama brže od bilo kojeg medija
55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2013. 19:09h

Kupači na australijskim plažama sada moraju manje da brinu o potencijalnoj opasnosti od ajkula, budući da ih novi Twitterov feed odmah upozorava ukoliko se ajkula približi plaži.

Naučnici su ubacili elektronske predajnike u više od 320 ajkula, uključujući i velike bijele, te su sada u stanju da prate ove ribe gdje god da se nalaze. Kada se ajkula približi na kilometar od obale, predajnik šalje signal koji automatski tvita u feed Surf Life Saving Western Australia (@SLSWA).

Zajedno sa slikama i savjetima, feed pruža i informacije o vrsti ajkule koja se približila plaži, na kojem mjestu se nalazi i sl. Zahvaljujući feedu, građani Australije sada mogu da odaberu sigurnu plažu tako što će pogledati koja ima najmanje ajkula u okolini.

Kris Pek iz SLSWA navodi kako je sistem već veoma popularan i ima više od 16 hiljada pratilaca, a pruža informacije o ajkulama brže od bilo kojeg medija.

Ova inicijativa nije korisna samo kupačima, već pruža i korisne informacije naučnoj zajednici.

I naučnici i javnost nadaju se da će ovaj sistem potrajati, budući da su ostale nesmrtonosne opcije postale sve teže za održavanje. Zapadna Australija je najopasnije mjesto na svijetu, po pitanju napada ajkula na ljude. U dvije godine poginulo je šest osoba.

Vlasti pretražuju vodu na sve načine, a zakonodavci su izdali dozvolu ribarima da ubiju svaku ajkulu veću od tri metra, ukoliko se nalazi u oblasti predviđenoj za kupače i surfere.

Bonus video: