Slovenački haker virusom zarazio 12 miliona računara

Na uslovnu kaznu osuđena je i nekadašnja djevojka Škorjanca koja se tereti za pranje novca jer je novac od prodaje virusa isplaćivan na njen bankovni račun
136 pregleda 0 komentar(a)
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.12.2013. 08:10h

Mariborski tehničar Matjaž Škorjanc (26), autor računarskog programa za napade na informacione sisteme koji je kao virus do 2011. godine zarazio 12 miliona računara u svijetu, osuđen je u ponedjeljak na okružnom sudu u Mariboru na 4 godine i 10 mjeseci zatvora

Škorjanc je uhapšen još 2010. godine u saradnji slovenačke policije i američkog FBI-a, a potom je pušten uz kauciju nakon čega je navodno nastavio da prodaje svoj virus, pa je ponovo pritvoren u oktobru 2011. godine, a prošle godine mu je počelo suđenje.

Među glavnim kupcima štetnog programa kojeg je Škorjanc reklamirao i prodavao preko interneta pod nadimkom 'Iserdo', bila je kriminalno udruženje iz Španije koje je programom hakovalo oko 12 miliona računara u više zemalja, povezavši ih u mrežu 'Mariposa' (leptir).

Mariborski haker prodavao je štetni program za iznose od 500 do 1.300 američkih dolara, te na njemu prema optužnici protivpravno zaradio najmanje pola miliona eura. Pred početak procesa, odbio je nagodbu sa tužiocem koje mu je nudilo smanjenu kaznu za priznanje krivice.

Sud u Mariboru prihvatio je tezu optužnice da je 'Iserdo' svoj virus prodao najmanje 233 puta i tako stekao protivpravnu imovinsku korist od pola miliona eura, izazvavši mnogo veću materijalnu štetu koja iznosi više desetaka miliona eura.

Škorjancu je sud uz kaznu zatvora naložio plaćanje i 3.000 eura novčane kazne i plaćanje sudskih troškova, a na uslovnu kaznu osuđena je i njegova nekadašnja djevojka koja se tereti za pranje novca jer je novac od prodaje virusa isplaćivan na njen bankovni račun.

Advokati Škorjanca i djevojke najavili su žalbu na prvostepenu presudu.

Bonus video: