istraga u fabrici

Apple ispituje smrti kineskih radnika

"Naš tim radi u Pegatroonovoj fabrici, kako bi se pobrinuli da uslovi odgovaraju našim visokim standardima”, kazali su iz Apple-a
0 komentar(a)
Apple, Foto: Reuters
Apple, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2019. 23:24h

Tehnološki gigant Apple poslao je inspektore u jednu od svojih ugovornih fabrika u Kini, nakon smrti maloljetnog radnika. Inspektori su obećali da će se pobrinuti za održavanje visokih standarda.

Appleov dobavljač, kompanija Pegatron, potvrdio je da je 15-godišnji radnik jedan od četvorice radnika koji su preminuli od posljedica bolesti u drugoj polovini godine. Sve smrti su se desile u šangajskoj fabrici, koja zapošljava 100 hiljada radnika.

Kako javlja kineska kontrola rada, Shi Zhaokun je preminuo 9. oktobra od upale pluća u bolnici u Šangaju. U fabrici je proizvodio Appleove proizvode, što je zahtijevalo radno vrijeme od 12 sati dnevno.

Appleova portparolka u Kini navodi kako je kompanija poslala nezavisne inspektore iz Kine i SAD-a, kako bi sproveli istragu u fabrici te da oni nisu pronašli nikakvog dokaza ili veze između smrti i radnih uslova.

"Naš tim radi u Pegatroonovoj fabrici, kako bi se pobrinuli da uslovi odgovaraju našim visokim standardima”, rekla je.

Pegatron je saopštio kako kompanija zabranjuje upošljavanje maloljetnika te da je Shi koristio dokumente 20-godišnjeg rođaka kako bi ga unajmili. Navode da smrti nemaju veze sa radnim uslovima, a da su istragu sproveli klijenti i šangajske zdravstvene vlasti.

Pegatron proizvodi elektronske uređaje poput konzola, TV-a i računara za kompanije poput Sonyja i Toshibe, a sklapaju i Appleove proizvode.

Preporučujemo za Vas