Bošković: Na Sinjajevini neće biti NATO baze, ekološka zaštita će biti jača i veća

Bošković je naglasio da je tema vojnog poligona na Sinjajevini često zloupotrebljavana u dnevnopolitičke svrhe, manipulativno i uz mnoštvo dezinformacija
91 pregleda 4 komentar(a)
Predrag bošković, Sinjajevina, Foto: Ministarstvo odbrane
Predrag bošković, Sinjajevina, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 09.11.2018. 16:45h

Na Sinjajevini neće biti NATO baze, niti će se tamo uništavati viškovi naoružanja i neeksplodirana ubojna sredstva. U dva navrata godišnje po nekoliko dana, koliko će Vojska koristiti poligon, upotrijebiće se manje eksploziva nego što se dnevno koristi za gradnju puta Bar – Boljare, poručio je Ministar odbrane Predrag Bošković tokom sastanka sa predsjednikom Opštine Kolašin, Milosavom Bulatovićem.

"Ekološka zaštita rejona budućeg vojnog poligona na Sinjajevini, uključujući i Savine vode, biće jača i veća nego što je sada", rekao je Bošković, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

On je naglasio da je tema vojnog poligona na Sinjajevini često zloupotrebljavana u dnevnopolitičke svrhe, manipulativno i uz mnoštvo dezinformacija.

Bošković je kazao da se sa čelnicima kolašinske opštine danas po prvi put o poligonu na Sinjajevini otvaraju razgovori lišeni političkih implikacija te da teren koji je percipiran za budući vojni poligon zahvata dio planine Sinjajevina na kojem se susrijeću opštinske teritorije Mojkovca, Šavnika i Kolašina, a kompletno je u državnom vlasništvu.

“Mojkovac i Šavnik pozitivno su reagovali na našu inicijativu. Sa bivšim čelnicima Kolašina komuniciralo se otežano. Iako je kompletno zemljište namijenjeno poligonu u državnom vlasništvu, nama je cilj da na ovom projektu radimo zajedno. I zato smo danas tu”, poručio je Bošković, podsjećajući da Ministarstvo i VCG cijeli niz godina traže pogodan lokalitet na teritoriji Crne Gore, a da je ovaj na Sinjajevini jedino rješenje.

Kako se navodi u saopštenju, Bulatović je kazao da će lokalna samouprava učiniti sve da se izađe u susret potrebama Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

“Vojska je subjekt koji donosi dobro svuda gdje se pojavi. Radićemo na tome da naši građani shvate da dolazak vojske i njene aktivnosti mogu donijeti samo bolji životni standard i bolju budućnost”, istakao je predsjednik Opštine Kolašin.

On je zaključio da Vojsku Crne Gore percipira kao opštinskog partnera, koji će doprinijeti razvoju cijelog kolašinskog kraja.

Nakon sastanka u Podgorici, Ministar i načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Dragutin Dakić sa saradnicima obišli su lokalitet budućeg vojnog poligona na Sinjajevini.

Bonus video: