Češki privrednici poručuju: Dovešćemo sto hiljada turista u CG

“Mislim da ćemo za početak dovesti makar sto hiljada turista, budući da u Hrvatskoj godišnje odmara milion Čeha. Nećemo dovoditi samo Čehe, već i goste iz Austrije i Kine. Najviše nas zanima period od novembra do marta, jer je priroda nestvarna , a razmišljali smo i o rizortima za penzionere “
160 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorski-Češki privrednici, Foto: Vuk Lajović
Crnogorski-Češki privrednici, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.12.2018. 04:58h

Delegacija Češke srednjoazijske privredne komore i čelnici Ministarstva turzma, Nacionalne turističke organizacije, Crnogorskog turističkog udruženja i Aerodroma Crne Gore  dogovrili su intenzivniju  saradnju turističke privrede dvije države .

Na sastanku koji je organizovalo Crnogorsko turističkog udruženje kao ključni preduslov je ocijenjeno uspostavljanje stalne avio linije između Česke I Crne Gore .

Ukoliko matične Vlade podrže ovaj prijedlog, Crna Gora prvi let može očekivati već 2020. , najavila je direktorka  češkog aerodroma Pardubice Hana Šmejkalova .

“I crnogorski aerodromi su spremni i to već 2019”, tvrdi direktor Danilo Oralndić , navodeći da je samo tokom ljeta opsluženo oko 23 hiljade putnika iz Češke .

Predsjednik privredne komore Češke Jiri Nestaval kazao je da će u Crnu Goru dovesti makar sto hiljada gostiju ali i da očekuju Crnogorce u Češkoj .

 “Mislim da ćemo za početak dovesti makar sto hiljada turista, budući da u Hrvatskoj godišnje odmara milion Čeha. Nećemo dovoditi samo Čehe, već i goste iz Austrije i Kine. Najviše nas zanima period od novembra do marta, jer je priroda nestvarna , a razmišljali smo i o rizortima za penzionere “ izjavio je predsjednik Privredne Komore Češke Jiri Nastaval .

“Dobra volja je nesporna, interes obostran i nema prepreke da se turističke privrede dvije države ne povežu i sarađuju. Ruka pružena sa Česke strane sigurno će naići na podršku u Crnoj Gori, a to će  biti i produžetak prijateljskih odnosa koje dvije države dugo njeguju“, izjavio je državni sekretar za turizam Damir Davidović.

Dobru  mikroklimu, cijene niže i do 50 % , a bolji kvalitet usluge, predsjednik CTU Žarko Radulović je istakao kao prednosti Crne Gore .

“Crna Gora je zahvaljujući turističkoj privredi napravila značajan iskorak, ali sistem uvijek može i mora biti bolji “, izjavio je domaćin sastanka predsjednik CTU Žarko Radulović. 

Predsjednik Privredne Komore Česke je još ponudio da u okviru te institucije oforme INFO CENATR o Crnoj Gori, koji bi promovisao njene turističke potencijale i istoriju .

Crnogorskim fakultetima i višim stručnim školama će ponuditi program obrazovanja i usavršavanja u turizmu, hotelijerstvu i gastronomiji .

Uputio je poziv da Crna Gora oformi delegaciju, koja bi već sredinom decembra posjetila Češku i upoznala se sa njenim potencijalima.

Preporučujemo za Vas