Darmanović: U što skorijem periodu biće stvoreni uslovi za pristupanje Makedonije NATO

Šef crnogorske diplomatije je kazao da Crnogorska soba predstavlja važno mjesto ne samo za okupljanje članova crnogorske zajednice, već i za jačanje ekonomskih, naučnih i kulturnih veza dvije države
93 pregleda 6 komentar(a)
Srđan Darmanović, Talat Džaferi, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović, Talat Džaferi, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 23.11.2018. 15:46h

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izrazio je uvjerenje da će u što skorijem periodu, biti stvoreni neophodni uslovi za implementaciju ustavnih izmjena definisanih Prespanskim sporazumom, a time i pristupanje Makedonije NATO, saopšteno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kako je saopšteno iz MVP, Darmanović je razgovarao danas, u okviru radne posjete Makedoniji, sa predsjednikom Parlamenta te države Talatom Džaferijem.

"Zajednički je izraženo zadovoljstvo sadržajnim odnosima dvije prijateljske zemlje, te iskazana spremnost za dalje produbljivanje saradnje", navodi se u saopštenju MVP.

Džaferi je ukazao na značaj ustavnih izmjena u makedonskom Sobranju, jer se na taj način obezbjeđuju uslovi za ulazak Makedonije u NATO i otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Tokom posjete Makedoniji, Darmanović je otvorio i Crnogorsku sobu u Vevčanima.

Šef crnogorske diplomatije je tom prilikom kazao da Crnogorska soba predstavlja važno mjesto ne samo za okupljanje članova crnogorske zajednice, već i za jačanje ekonomskih, naučnih i kulturnih veza dvije države.

"Uvjeren sam da će Crnogorska soba doprinijeti i jačanju veza između Crne Gore i Republike Makedonije, čiji odnosi počivaju na temeljima otvorenosti i povjerenja, a koje uvijek traže nove mehanizme za dalje unaprjeđenje" rekao je Darmanović.

Ambasador Crne Gore u Makedoniji Predrag Mitrović naglasio je da ovaj prostor ima važnu ulogu u povezivanju crnogorske zajednice sa matičnom državom, te da predstavlja značajan potencijal za privlačenje turista.

Otvaranju Crnogorske sobe prisustvovali su direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, počasni konzuli Crne Gore u Makedoniji Milorad Andrijašević i Branko Azeski kao i brojni predstavnici crnogorske zajednice.

Bonus video: