Opština Tivat do kraja godine možda realizuje pola planiranog kapitalnog budžeta

Kusovac se pohvalio činjenicom da su Tivćani dobre platiše poreza na nepokretnosti, pa je lokalna uprava po tom osnovu već naplatila 4,5 miliona eura, koliko je bio očekivani prihod od tog poreza za cijelu 2018. godinu
155 pregleda 0 komentar(a)
opština tivat, siniša kusovac, Foto: Siniša Luković
opština tivat, siniša kusovac, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.11.2018. 13:17h

Opština Tivat do danas je u ovoj godini prihodovala 15.617.000 eura, što je 78 posto od budćetom za 2018. planiranih ukuopnih prihoda od 20,2 miliona eura. Do 9. novembra realizovano je 3.493.073 eura kapitalnih investicija, što je samo 30 odsto od ukupnog za ovu godinu planiranog kapitalnog budžeta koji iznosi 11.641.000 eura.

Uprkos tome, gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac (DPS) koji je ove podatke saopštio na današnjoj konferenciji za štampu, kaže da je zadovoljan ostvarenim rezultatima lokalne uprave.

„Osim već realizovanih i projekata koji su u toku, ugovorena je realizacija još nekoliko značajnijih i skupljih investicija, poput druge faze MR1 saobraćajnice za Lušticu, nastavka rekonstrukcije sale Centra za kulturu i obnove kompeksa Buća-Luković, što sve daje realnu pertpostavku da ćemo do kraja godine uspjeti da realizujemo 50 odsto planiranih kapitalnih izdataka", kazao je Kusovac, podsjetivši da je Opština Tivat 2017. završila sa realizovanih 51 odsto planiranih kapitalnih ulaganja.

On se pohvalio činjenicom da su Tivćani dobre platiše poreza na nepokretnosti, pa je lokalna uprava po tom osnovu već naplatila 4,5 miliona eura, koliko je bio očekivani prihod od tog poreza za cijelu 2018.

„Opština Tivat je likvidna, nema kašnjenja u izvršavanju bilo kojih budžetskih obaveza i sve se isplačuje na vrijeme", istakao je Kusovac, koji je sa saradnicima predstavio 50 stavki radova, usluga i nabavki roba što je Opština proteklih mjeseci uradila u poboljšanju komunalne opremljenosti grada i uslova života Tivćana.

Kusovac i menadžer Opštine Marko Petričević (DPS) govorili su i o Strateškom planu razvoja Tivta za period 2019-2022. koji će se naći pred odornicima na sjednici SO 16.novembra, istakavši da je taj dokument „zvijezda vodilja i jasan marker što će lokalna uprava uraditi u naredne četiri godine“.

Na pitanje „Vijesti“ kako na Strateški razvoj grada u pozitivnom smislu utiče rješevanje stambenih pitanja lokalnih funkcionera i namještenika, za što po tom planu namjeravaju da potroše tri miliona eura, Kusovac je odgovorio da „treba doći do strateškog cilja u razvoju grada, a ljudi i ljudski resursi su krucijalni faktor uspjeha u tome“, zbog čega treba brinuti o njihovim potrebama.

Kusovac je kazao da se odustalo od ideje da se na placu iza hotela „Pine“ na istoimenoj gradskoj rivi gradi stambena zgrada za lokalne funkcionere i direktore opštinskih firmi „jer je to previše atraktivna lokacija za takvu valorizaciju“, te da će se ona bolje iskoristiti.

Istakao je da će Tivat do 1. januara 2019. sigurno dobiti glavnog gradskog arhitektu koji je po aktuelnom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, već odavno trebalo da bude izabran, ali da lokalna uprava još nema konkretno ime kome će biti povjerena ta za razvoj opštine veoma važna funkcija.

Petričević je najavio da će u ponedjeljak ujutro biti sprovedena u djelo dva pravosnažna riješenja o rušenju bespravnih objekata koji zadiru u trasu prve faze lungo mare šetališta u Krašićima, a da je firma koja će graditi prvih 400 metara dužnih šetališta, podgorički „Artek“ uvedena u posao 5.novembra.

„U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma u vezi rušenja tih pergola i terasa koje su ušle u trasu šetališta. Svi koji na sličan način uzurpiraju opštinsku imovinu će isto tako proći i neće biti odstupanja", obećao je Petričević, pozvavši novinare da u ponedjeljak prisustvuju rušenju u Krašićima.

Bonus video: