Otac osnivača Amazona nije znao da mu je sin jedan od najuspješnijih na planeti

Bezosov biološki otac imao je 18 godina kada je oženio njegovu 16-godišnju majku. Tada je radio u cirkusu i bio zavisinik od alkohola
1 komentar(a)
Džef Bezos, Foto: Businessinsider.com
Džef Bezos, Foto: Businessinsider.com
Ažurirano: 24.11.2013. 11:40h

Nedavno se u prodaji pojavila knjiga Breda Stouna o Džefu Bezosu i usponu Amazona koja je otkrila neke nepoznate i zanimljive detalje iz života osnivača ove kompanije i poznatog investitora koga su neki tehnološki novinari uporedili sa Stivom Džobsom. Kao i Džobs, i Bezos je harizmatična osoba i genijalac koji je poznat po svom (ponekad) preoštrom ponašanju prema zaposlenima.

Tokom rada na knjizi Bred Stoun nije razgovarao sa samim Bezosom, ali je puno vremena proveo sa njegovom porodicom, prijateljima i kolegama koji su mu, pored ostalog, otkrili neke nevjerovatne podatke iz njegovog života, među kojima je najzanimljiviji podatak da njegov biološki otac nije imao pojma ko mu je sin i čime se bavi.

Novinari Business Insidera objavili su neke od tih najzanimljivijih informacija iz knjige o Džefu Bezosu:

Kada je imao tri godine, Bezos je sam rastavio svoju kolijevku jer više nije htio da spava u njoj nego u pravom krevetu.

Bezosov biološki otac imao je 18 godina kada je oženio njegovu 16-godišnju majku. Tada je radio u cirkusu i bio zavisinik od alkohola, a nakon razvoda, Bezosova majka mu je rekla da joj mora obećati da se nikada neće miješati u njihove živote. On je zaista i poslušao i šokirao se kada mu je prošle godine na vrata pokucao Bred Stoun, pokazao mu Džefove slike i rekao: 'Vaš sin je jedan od najuspješnijih ljudi na planeti'. Njegov otac o tome nije imao pojma...

Bezosov biološki otac imao je 18 godina kada je oženio njegovu 16-godišnju majku. Tada je radio u cirkusu i bio zavisinik od alkohola

Njegova ljubav prema svemiru ogleda se i u Blue Originu, kompaniji za putovanja u svemir.

Prije lansiranja Amazon Web Services usluge koju, pored ostalih, koristi i popularni Netflix, Bezos je odlučio da smanji cijene korištenja njihovih servera. Iako su ga upozoravali da bi to mogli da donese dugoročne gubitke, Bezos je rekao da bi veliki profit samo privukao konkurenciju.

Džef Bezos jako ozbiljno pristupa službi za korisnike svoje kompanije pa mu se direktno putem maila mogu obratiti (i požaliti) korisnici Amazonovih usluga

Džef Bezos jako ozbiljno pristupa službi za korisnike svoje kompanije pa mu se direktno putem maila mogu obratiti (i požaliti) korisnici Amazonovih usluga. Kada korisnici imaju većih problema, Bezos njihove mailove proslijedi nadležnima u Amazonu i samo napiše upitnik. Takvih se mailova zaposleni najviše boje i trude se da što prije riješe problem i Bezosa obavijeste zašto je do tih problema uopšte i došlo.

Najpoznatiji takav slučaj je iz 2010. godine kada je Bezos zamalo ugasio cijelo odjeljenje e-mail marketinga koji Amazonu donosi milione dolara. Naime, jedan korisnik se požalio Bezosu da je, nakon što je na Amazonovim stranicama gledao lubrikante, od ove je kompanije dobio mail sa predlozima za kupovinu lubrikanata, što je razbjesnilo Bezosa.

Upravo je Džef Bezos zaslužan za cijenu od 9,99 dolara po kojoj se prodaju e-knjige za Kindle i uprkos pritiscima izdavača nije popustio i cijelo vrijeme pregovora branio je ovu cijenu.

Bonus video: