Ovo su elitna naselja za koja ste mislili da su sela

Trebalo je da prođe petnaest godina od podnošenja prve inicijative mještana nadležnima u gradskoj upravi za sanaciju oštećenog puta koji vodi od Blizikuća do ovih sela, da bi otpočeli radovi na njegovoj sanaciji
330 pregleda 0 komentar(a)
Blizikuće, Foto: Arhiva Vijesti
Blizikuće, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.11.2018. 07:26h

Proći lokalnim putem do sela koja su danas pretvorena u najelitnija naselja, u kojima su u proteklih par decenija izgrađene na desetine luksuznih vila, bilo je praktično nemoguće.

Nisu imala osnovnu infrastrukturu, od puta do kanalizacione mreže, iako su bili uplaćeni milioni na ime komunalija. Sa ovim problemom mještani su se suočavali već petnaestak godina.

Riječ je o selima u zaleđu Paštrovića. Trebalo je da prođe petnaest godina od podnošenja prve inicijative mještana nadležnima u gradskoj upravi za sanaciju oštećenog puta koji vodi od Blizikuća do ovih sela, da bi otpočeli radovi na njegovoj sanaciji.

Predviđena suma za asfaltiranje u Blizikućama je 200 hiljada eura

U saradnji sa Sekretarijatom za investicije započeti su radovi na rekonstrukciji asfaltnog puta u naselju Blizikuće. Planirano je oko 2,5 km ovog puta, od magistralnog puta do kraja.

"Put je veoma lošeg kvaliteta, čim smo malo zagrebali došlo je do pojave zemlje koja je jako loš nosač gornjeg sloja puta, tako da će radovi sigurno biti zahtjevni i dugo će trajati”, rekao je Aleksandar Popović, zamjenik sekretara Sekretarijata za komunalno-stambene poslove u Opštini Budva.

Radi se, dakle, o jednom vrlo zahtjevnom poslu gdje će biti potrebno da se radi totalna rekonstrukcija donjeg stroja ovog puta kao i drenaža.

"Postojeći put će biti raširen i moći će da se saobraća u dvije trake. U velikoj dužini puta gdje to prostor dozvoljava biće i do četiri i po metra širine, što će dozvoljavati nesmetan saobraćaj u dvije trake”, istakao je Popović i dodao da je predviđena suma za asfaltiranje ovog puta 200 hiljada eura.

Najavljeno je, takođe, i da će tokom radova dolaziti do prekida naizmjeničnog saobraćaja, pa je stanovništvo zamoljeno za strpljenje jer je sanacija puta u interesu svih.

A Igor Đurašević iz mjesne zajednice Sveti Stefan kaže da se početkom sanacije puta koji od Blizikuća vodi ka selima u paštrovskom zaleđu rješava veliki problem mještana, zahvaljujući razumijevanju gradske uprave.

"Nakon 15 godina u MZ Sveti Stefan se izvode radovi na seoskom području od glavne magistrale preko sela Blizikuće do sela Rađenovići, Đenaši i Tudorovići. To je prva faza radova. Ja bih, kao mještanin, htio da se zahvalim gradskoj upravi na tome. Ovo je veoma značajno za razvoj turizma u ruralnom dijelu Paštrovića”, istakao je Đurašević.

Novi izgled Buljarice

I dok u Blizikućama očekuju da će obnovljena putna infrastruktura naselju donijeti prepoznatljivost na turističkoj mapi Crne Gore, Buljarica je, nakon održavanja “Sea Dance” već postala brend.

Investiranjem u putnu i komunalnu infrastrukturu koja je godinama bila zapuštena i izmještanjem mreže vodovoda naselje je poprimilo drugačiji izgled.

"Jedan veliki prostor je očišćen i to ide u korist stanovnicima jer je bio u dosta zapuštenom stanju. Najveći benefit je marketing za ubuduće”, kaže predsjednik MZ Buljarica, Đorđe Gregović i najavljuje da će, pored inicijative da se jedan veliki komad atraktivne opštinske zemlje koja je blizu mora sredi i da joj se nađe kupac, kako bi se iz tih sredstava formirao investicioni fond za Buljaricu, insistirati i na novim zahtjevima.

"To je izgradnja bar jednog od dva ključna bulevarska pravca u Buljarici i početak rješavanja kanalizacione mreže, jer tu nije ništa regulisano a svi znamo koliko je ona neophodna naročito u ljetnjim danima”, rekao je Gregović.

U Buljarici je već urađena saobraćajnica i gradska rasvjeta ukupne dužine 1200m, od čega je 160m novog pristupnog puta sa magistrale, kao i 800m2 parkinga pored magistrale. Takođe, puštena je u rad nova trafo-stanica i poboljšano je vodosnabdijevanje.

Na ovaj način, stiču se uslovi da sve prednosti za razvoj ruralnih područja, koje imaju Blizikuće, Rađenovići, Đenaši, Tudorovići, Buljarica i ostala mjesta na teritoriji Budve sa povoljnim geografskim položajem, bogatom kulturnom i istorijskom baštinom budu iskorišćene za unaprjeđenje ruralnog turizma i ostvarivanje prihoda koji će dalje doprinositi razvoju ovih naselja.

(PROMO)

Galerija