UN Woman želi da spriječi seksizam na pretraživačima: Žene (ne) bi trebalo da rade

Prijedlozi pretraživača odražavaju ono što mnoštvo korisnika traži, ali u određenom smislu i što mnoštvo misli
3 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2013. 08:27h

Kakve misli i mišljenja mnogi imaju o ravnopravnosti polova? To zna Google! I svaki korisnik interneta to može da vidi. Ko recimo u pretraživač ukuca “woman should” (žene bi trebale), Google mu predloži čudne nastavke: “not work” (da ne rade), “not preach” (da ne propovjedaju), “know their place” (da znaju gdje im je mjesto), “stay at home” (da ostanu kod kuće). Slične predloge dobiće i u Yahooovom pretraživaču.

Pretraživači automatski kreiraju predloge, kažu u njemačkoj podružnici Googlea na upit Deutsche Wellea.

“Pojmovi se automatski generišu i zasnivaju se na mnoštvu činilaca, pored ostalog učestalosti određenih pojmova na Internetu.”

Slično to funkcioniše i kod Yahooa.

“Iza svih tih rezultata pretraživanja stoje matematičke funkcije, takozvani algoritmi, koje automatski kreiraju rezultate i iz kojih nastaju i predlozi za kompletiranje pojma”, kaže direktor Yahooa za Njemačku Heiko Genzlinger.

Wolfgang Sander-Breuermann je njemački stručnjak za pretraživače i saosnivač pretraživača Metager. Na jednom primjeru objašnjava kako to funkcioniše.

“Ako neko ukuca Angela Merkel, a drugi ukuca Angela Merkel je glupa, treći automatski dobije kod Angele Merkel ponudu za kompletiranje traženog pojma glupa.” Predlozi pretraživača, dakle, odražavaju ono što masa korisnika traži, ali u određenom smislu i što masa misli.

Predlozi koje Google nudi kod unosa “women should”, “girls should” ili “women shouldn't” za UN-ovu organizaciju za ravnopravnost polova UN Women su seksistički. Zato je ona pokrenula akciju lijepljenja plakata na kojima se vide žene kojima je preko usta zalijepljen Googleov pretraživač sa navedenim pojmovima.

“Na pretraživačima se vidi koliko ima seksizma protiv žena. Bile smo iznenađene i šokirane ponuđenim pojmovima u pretraživaču”, kaže Nanette Braun iz organizacije UN Women. “Ideja je bila da taj šok prikažemo na plakatima.”

Otkako je krajem oktobra plakat objavljen na internetu, milion puta je podijeljen preko društvenih mreža.

“Women should” je u SAD-u u međuvremenu među najčešće unošenim pojmovima u Google pretraživaču. Očigleno su mnogi htjeli da provjere da li je tvrdnja tačna.

“Prema tome se vidi kako jako je ova kampanja djelovala”, kaže Braun. “Htjeli smo da ljude prodrmamo i mislim da je to ova kampanja učinila.”

Kontrolisati ili isključiti?

Wolfgang Sander-Beuermann smatra da je odgovornost na Googleu. On zna da internet div može da spriječi takve dopune. “To neko mora da pogleda i sve što je seksistično, uvredljivo, kriminalno mora ručno biti izbrisano.”

Prema navodima Yahooa za Njemačku, oni to i čine.

“Ako otkrijemo takve automatski stvorene dopune, koje nisu prikladne, imamo mogućnost da ih ručno uklonimo”, kaže direktor Genzlinger.

Alternativa je da ponuđači pretraživača tu funkciju automatskog dopunjavanja potpuno isključe, kaže stručnjak Sander-Beuermann. Njegov tim u Metageru se odlučio za tu mogućnost. Ona je na početku takođe imala funkciju automatskog dopunjavanja. Ali, kad su primijetili da se automatski generišu uvredljivi predlozi dopune, funkcija je isključena. Ni pretraživač Ixquick ne nudi automatsko dopunjavanje. Zanimljivo je da njemačka verzija Google pretraživača ne nudi nikakve pojmove kad se unese “Frauen sollten”, kao ni hrvatska verzija kad se unese “žene bi trebale”.

Automatsko generisanje dopuna može čak biti klevetanje. Predlozima dopuna se mogu širiti glasine. Primjer je supruga bivšeg saveznog predsjednika Christiana Wulffa, Bettina Wulff. Ona je sudski zahtijevala od Googlea uklanjanje automatski generisanih pojmova, kod kojih se radilo o glasinama u vezi sa njenom prošlošću. Google je, istina, već u novembru 2012. uklonio osam pojmova, ali presuda još nije donesena jer advokati Bettine Wulff zahtijevaju uklanjanje još nekih pojmova.

U maju je njemački Savezni sud presudio da Google mora da ukloni pojmove u vezi sa jednim njemačkim preduzećem koje je smatralo da automatski predlozi dopuna to preduzeće kleveću. To bi se moglo dogoditi i u slučaju Bettine Wulff.

UN neće tužiti Google

Akcija plakatiranja koju je pokrenula organizacija UN Women nije izričito usmjerena protiv Googlea. UN nema ni namjeru da tuži Google ili Yahoo.

“To su funkcije koje mnogima olakšavaju život”, kaže Nanette Braun, jer to “omogućava brže traženje”. UN Women želi da dopre do svijesti onih koji stvaraju takve pojmove, a to je mnoštvo korisnika pretraživača.

dw.de

Bonus video: