Mobilna revolucija: Složite telefon kao kockice

Motorola je na svom blogu objavila da već godinu dana radi na sličnom uređaju, koji su nazvali Projekt Ara
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2013. 09:49h

Holanđanin Dejv Hakens je osmislio telefon koji bi svako mogao da nadogradi po želji. Njegovi djelovi poput kamere, čipova i procesora mijenjali bi se lako kao kockice. Njegov koncept su mnogi komentarisali kao idealističku želju koju baš i neće biti moguće realizovati.

Ali, Motorola je na svom blogu objavila da već godinu dana radi na sličnom uređaju, koji su nazvali Projekt Ara.

Prema navodima te kompanije, riječ je o uređaju koji se sastoji od endoskeleta (endo) i modula. Endo je kostur koji drži sve module na mjestu, a moduli mogu biti sve što možete da zamislite, od novog procesora, ekrana, tastature, dodatne baterije, pulsnog oksimetra ili nešto što još nije izumljeno.

Iz Motorole na blogu navode i da u se nedavno sastali sa autorom Phonebloksa, čiji je koncept i oduševio brojne ljude. Zajedno će raditi na razvoju modularnog telefona tako što će u proces uključiti zajednicu koju je Hakens okupio oko Phonebloksa. Uskoro će aktivirati i Ara skaute, volontere koji će im odgovarati na pitanja o tome kako ljudi donose odluke. Uz njih, u sljedećih nekoliko mjeseci poslaće pozivnice developerima koji će početi da kreiraju module za Ara platformu, a pominju se i neke nagrade. Za njih bi tokom zime mogli stići i developerski kitovi.

Ukoliko Motorola, uz podršku Googlea, uspije da ostvari Ara platformu, bez sumnje će donijeti revoluciju na tržište pametnih telefona. Ako želite bolju kameru, a ne treba vam toliko interne memorije, samo ćete moći da ugradite novi modul. Lako ćete moći da zamijenite pokvareni zvučnik, a nadogradnja komponenti biće vrlo jednostavna.

Motorola očigledno nije slučajno odabrala ovo vrijeme za objavu projekta, jer ovih dana kreće Thunderclap kampanja za Phonebloks, piše 24sata.hr.

Ako želite bolju kameru, a ne treba vam toliko interne memorije, samo ćete moći da ugradite novi modul. Lako ćete moći da zamijenite pokvareni zvučnik, a nadogradnja komponenti biće vrlo jednostavna

Galerija

Bonus video: