Evropska komisija ostvarila cilj - pristup internetu za sva EU domaćinstva

Internet pristup putem satelita jedino je moguće rješenje za povezivanje izolovanih područja, te kako će satelitski pristup vjerovatno i dalje ostati u upotrebi
103 pregleda 7 komentar(a)
Internet, Foto: Beta
Internet, Foto: Beta
Ažurirano: 19.10.2013. 08:01h

Evropska komisija postigla je cilj i prije predviđenog roka, koji je bio kraj godine, te sada svi građani Evropske unije imaju pristup širokopojasnom internetu. Kako bi ostvarila svoj cilj, Evropska komisija morala je da omogući satelitski baziran pristup internetu za 0,6 odsto domaćinstava do kojih se nije mogao provesti žičani ili mobilni pristup internetu. U izvještaju koje je Evropska komisija objavila u četvrtak, navodi se da DSL, kablovska televizija i optička linija pokriva 96,1 odsto, a mobilna internet mreža 99,4 odsto domaćinstava.

Potpredsjednica Evropske komisije Neli Kros, koja je zadužena za digitalni razvoj regiona, navodi da je internet pristup putem satelita jedino moguće rješenje za povezivanje izolovanih područja, te kako će satelitski pristup vjerovatno i dalje ostati u upotrebi.

Evropska komisija takođe radi i na povećanju brzine širokopojasnog interneta, te očekuju da će do 2020. godine sva domaćinstva u Evropi imati brzinu interneta od najmanje 30 Mb/s i da će makar olovina domaćinstava imati brzinu interneta od 100 Mb/s

Evropska komisija takođe radi i na povećanju brzine širokopojasnog interneta, te očekuju da će do 2020. godine sva domaćinstva u Evropi imati brzinu interneta od najmanje 30 Mb/s i da će makar olovina domaćinstava imati brzinu interneta od 100 Mb/s.

„Moj je moto da svaki stanovnik Evrope mora imati pristup digitalnim mrežama, što je sada zastia moguće, iako još dosta moramo učiniti kako bismo te mreže poboljšali i ujednačili mogućnost pristupa. Zahvaljujući dodatnoj pokrivenosti koju omogućava satelitske širokopojasne usluge postignut je cilj da širokopojasne usluge u 2013. budu dostupne svima. Sjajno je to postignuće za sve građane Evrope”, kazala je Kros.

"Evropi treba brzina. Ne smijemo zapostaviti pojedine grupe preduzeća i građana. Nakon što smo postigli dostupnost osnovnih širokopojasnih usluga, moramo se odmah usredsrediti na ulaganje u nove brze mreže. Pristup pouzdanim i povoljnim širokopojasnim uslugama od 30 Mb/s i 50 Mb/s nužne su za privredni razvoj Evrope i sljedeću generaciju digitalnih proizvoda i usluga, recimo umreženu televiziju, e-zdravstvo, računarstvo u oblaku i umrežavanje automobila”, objašnjava Kros.

Mnogi Evropljani još ne znaju za mogućnost satelitskog pristupa širokopojasnim uslugama. Stoga je Kros pokrenula uslugu broadbandforall.eu koju je razvilo Evropsko udruženje satelitskih operatera (ESOA) kako bi građanima omogućilo da brzo provjere koje su im mogućnosti širokopojasnih usluga dostupne

Mnogi Evropljani još ne znaju za mogućnost satelitskog pristupa širokopojasnim uslugama. Stoga je Kros pokrenula uslugu broadbandforall.eu koju je razvilo Evropsko udruženje satelitskih operatera (ESOA) kako bi građanima omogućilo da brzo provjere koje su im mogućnosti širokopojasnih usluga dostupne.

Kompanije poput Eutelsata i Astre svjetski su lideri u području satelitskih širokopojasnih usluga. Danas se preko više od 250 satelita prenosi više od 20.000 televizijskih programa u geostacionarnoj orbiti, a njih 148 evropski su sateliti kojima upravljaju članovi ESOA-e.

Osim toga Komisija finansira dvije inicijative za podsticanje primjene satelitskih širokopojasnih usluga u evropskim regijama, u čemu učestvuje 43 partnera iz 16 država članica. Projekti SABER i BRESAT prilika su za saradnju nacionalnih i regionalnih tijela s vodećim predstavnicima satelitske industrije u svrhu jačanja svijesti, razmjene najbolje prakse u iskorištavanju finansijskih sredstava, analizi prepreka i pronalaženju rješenja.

Bonus video: