Sjednica SO Kolašin: Predstavnici borda direktora "Vodovoda" i "Komunalnog" nijesu prisustvovali

Medenica je predstavnicima zakonodavne vlasti objasnio da su slične odluke i ranije, za vrijeme mandata bivše vlasti, donošene na isti način i rekao da SO nije pozvana da odlučuje o zakonistosti odluka UO
469 pregleda 3 komentar(a)
SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.11.2018. 18:29h

Zvaničan poziv predsjednika Skupštine Opštine Milana Đukića, kao ni zahtjevi odbornika Demokrata Vladimira Martinovića i Socijaldemokratske partije (SDP) Bojana Zekovića nijesu bili dovoljni da privole predstavnike borda direktora "Vodovoda i kanalizacije“ i "Komunalnog“ preduzeća da dođu na zasijedanje lokalnog parlamenta. Njihovo prisustvo, smatraju opozicioni odbornici, bilo je neophodno, s obzirom da su predlagači odluka o razrješenju doskorašnjih i imenovanju novih direktora ta dva preduzeća, čiji je osnivač Opština.

Zbog toga je Martinović tražio povlačenje tih odluka sa dnevnog reda, dok je Zeković zahtijevao pauzu dok predstavnici upravnih odbra (UO) ne dođu. Skupštinska većina, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Grupa birača (GB) i Socijaldemokrate (SD) nije prihvatila predloge ta dva opoziciona odbornika. Na kraju, skoro osmočasovne, rasprave po toj i još nekoliko tačaka dnevnog reda, ipak su dali saglasnost da vršioci dužnosti (v.d.) direktora "Vodovoda i kanalizacije“ i „Komunalnog“ budu Momčilo Bulatović i Milivoje Bulatović. Istovremeno, razriješeni su dosadašnji rukovodioci tih preduzeća Jelka Grujić i Dragan Šekularac. Data je saglasnost i da v.d. direktorke Centra za kulturu bude Gorica Ilinčić.

Za odbornike Demokrata i SDP odluke UO "Vodovoda i kanalizacije" i "Komunalnog" višestruko su problematične, a prije svega jer su, kako tvrdI Martinović, donesene "pravnim nasiljem“. Naime, u aktima oba predezuća o imenovanju direktora piše da stupaju na snagu danom donošenja, a ne nakon što SO da saglasnost na njih, kako je precizirano statutima tih firmi.

"Tražim povlačenje odluka, jer je vlast počela da rješva pitanje razrješenje, odnosno imenovanja direktora, obrnutim redosljednom. Umjesto da, kako nalažu statuti oba društva, prvo razriješe dosadašnje direktore, a da SO na to da saglasnost, pa tek nakon toga da izabre vd, na šta, takođe, SO treba da da saglasnost", kazao je Martinović.

On je upozorio da zbog takvog postupanja mogu imati štete i novi direktori, jer su stupili na dužnost nezakonitim odlukama, to jest, „pravnim nasiljem“. Takođe, kako tvrdi, direktorima "koji su nezakonito razriješeni, ostaje mogućnost za sudske postupke, čije će troškove platiti građani Kolašina“. Martinović je nekoliko puta pozvao odnornike DPS da ne glasaju za takve odluke.

Zeković je u prilog tvrdnjama da je razrješnje dosadašnje direktorice "Vodovoda i kanlizacije“ nezakonito, ponudio na uvid dvije odluke, obje, kako je kazao, zavedene i objema se Grujić razrješava. U jednoj piše da stupa na snagu nakon dobijanja saglasnosti, a u drugoj na dan donošenja.

Te i druge dileme opozicije nijesu razriješene, s obzirom da predlagača na sjednici SO nije bilo, a nastojanjima potpredsjednika Opštine Danila Medenice da opravda akte UO nijesu bili zadovoljni.

Medenica je predstavnicima zakonodavne vlasti objasnio da su slične odluke i ranije, za vrijeme mandata bivše vlasti, donošene na isti način i rekao da SO nije pozvana da odlučuje o zakonistosti odluka UO.

Odbornici su, između ostalog, usvojili o pristupanju izradi Statuta opštine Kolašin.

Demokrate interesovalo da li su Đukić i Bulatović kupili najskuplje mobilne telefone

Značajan dio današnjeg zasijedanja SO bio je rezervisan za odbornička pitanja. Gotovo svi odbornici Demokrata imali su pitanja za izvršnu vlast, a interesovalo ih je da li su predsjednik SO Milan Đukić i predsjednik Opštine Milosav Bato Bulatović nedavno kupili "dva najskuplja mobilna telefona na tržištu, IphoneX, i da cijena jednog iznosi 1.152 eura“. Bulatović je pri kraju zasijedanja kazao da ima telefon star dvije godine, dok će se na odgvor predsjednika SO čekati do naredne sjednice.

Odbornici Demokrata pitali su i u kojoj je fazi izmjena DUP-a Centar, kada će biti obezbijeđeno redovno vodosnabdijevanje prigradskih naselja...

Odbornica SDP Željka Vuksanović je od predsjednika Opštine tražila odgovor na pitanje zbog čega je prekinuo učešće Kolašina u projektu „Evropska mreža za koheziju i solidarnost u ruralnim oblastima“. Odbornicu GB Gospavu Vujisić je interesovalo kakvi su rezultati ekotoksikoloških nalaza zemljišta koje se sa jednog od gradilišta na Bjelasici deponuje pored šetališta na Tari, što je dozvolila bivša vlast.

"Ne postoji nikakav ugovor za deponovanje materijala, a nije određena ni finansijska dobit za Opštinu... Kao što sam i pretpostavljala, nezakonito je dozvoljeno deponovanje materijala bez ikakve nadoknade ili projekta", rekla je ona.

Bonus video: