Ćute o sudbini stana i vile Svetozara Marovića

U podgoričkom Višem sudu rasprava o tom pitanju završena je 26. oktobra, iako su i stan i vilu Marovići prodali prije toga
157 pregleda 8 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.11.2018. 06:52h

Vijeće Višeg suda u Podgorici donijelo je odluku po zahtjevu Specijalnog tužilaštva za trajno oduzimanje imovine bivšem funkcioneru DPS-a Svetozaru Maroviću i biznismenu Radojici Krstoviću, ali iz te institucije “Vijestima” nijesu željeli da saopšte da li će državi pripasti stan od 90, odnosno vila od 259 kvadrata u Budvi.

Odluku je donijelo Vijeće kojim je predsjedavao sudija Boris Savić.

“Obavještavamo Vas da je odluka u navedenom predmetu donijeta, a koja vrsta odluke je donijeta biće saopšteno nakon što se odluka pošalje strankama u skladu sa sudskim poslovnikom”, kazala je portparolka suda Aida Muzurović.

Punomoćnik Svetozara Marovića, advokat Dimitrije Dapčević, kazao je “Vijestima” da su se već stekli zakonski uslovi da dobije odluku suda.

“Nisam dobio odluku do danas, mada su se stekli uslovi”, izjavio je advokat Dapčević.

Zahtjev za trajno oduzimanje Marovićevog stana od 90 kvadrata u Budvi i Krstovićeve zgrade sudu je predložilo Specijalno državno tužilaštvo, koje tvrdi da je ta imovina stečena kriminalnom djelatnošću.

U podgoričkom Višem sudu rasprava o tom pitanju završena je 26. oktobra, iako su i stan i vilu Marovići prodali prije toga.

Svetozar Marović je 19. oktobra i zvanično ostao bez posljednje stambene nekretnine u Crnoj Gori - stana.

U katastarskoj evideneciji Uprave za nekretnine tada je došlo do promjene vlasništva, pa se stan kod budvanske Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” vodi na mještanku te primorske opštine D.O.

Ta nekretnina, međutim, do prije nekoliko mjeseci bila je pod blokadom Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da ju je doskorašnji funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) nezakonito stekao, kao šef budvanske kriminalne grupe.

Nejasno je zašto je čovjeku sa potjernice u međuvremenu dozvoljeno da raspolaže tom imovinom.

Tužilaštvo, istovremeno, traži i oduzimanje vile koju je Svetozareva supruga Đorđina prodala Krstoviću.

Na kraju sudskog ročišta, specijalna tužiteljka Lidija Vukčević rekla je da je Marović pravosnažno osuđen za krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, što je prvi uslov za pokretanje zahtjeva za oduzimanje imovine zbog sumnje da je stečena novcem iz ilegalnih tokova.

Ona je ranije objašnjavala da nema zakonskog pokrića za oko 800.000 eura kojim su raspolagali Svetozar i njegova supruga Đorđina, što govori da je imovina stečena kriminalom.

Advokat Dapčević je govorio da tužilac nije pružio nijedan materijalni dokaz za svoje tvrdnje.

On je kazao da je Marović stan u Budvi stekao 1992. godine, a da je 2000. upisan kao vlasnik.

“To je znatno raniji period od ovog za koji tužilac navodi da je sticao novac kriminalnim aktivnostima, od 2006. do 2014. godine”, kazao je Dapčević.

Advokatica Jelena Kelečević, koja zastupa Krstovića, kazala je u završnom izlaganju u sudu da tužilaštvo nije uredilo zahtjev za trajno oduzimanje imovine, kao i da tužilac nije dostavio podatke finansijske istrage.

Svetozar i njegov sin Miloš dugo su u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

Svetozar je navodno na liječenju, a njegov sin je dobio srpsko državljanstvo.

Srbija ne postupa po međunarodnoj potjernici za hapšenjem tih Budvana.

Bonus video: