Niko nije nedodirljiv: Investitori traže da Gejts ode sa čela Microsofta

Gejts je najveći pojedinačni akcionar sa oko 4,5 odsto kompanije koja vrijedi 277 milijardi dolara
3 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2013. 11:33h

Da niko nije nedodirljiv, pokazuju dešavanja u "Microsof Corpu" gdje investitori lobiraju da Bil Gejts napusti mjesto predsjedavajućeg u kompaniji.

Gejts, koji je jedna od ikona IT industrije, je osnovao "Microsoft" prije 38 godina.

Rojters piše da tri od 20 najvećih investitora traže podršku upravnog odbora da natjeraju Gejtsa da ode.

Pod sličnim pritiskom je bio sad već bivši izvršni direktor Stiv Balmer, ali prvi put je Gejts na meti velikih akcionara.

Kompanija nije željela da komentariše navode, a nema indikacija da bi investitori koji zajedno imaju više od pet odsto akcija u gigantu, mogli da imaju većinu.

Gejts je najveći pojedinačni akcionar sa oko 4,5 odsto kompanije koja vrijedi 277 milijardi dolara.

Izvor Rojtersa je insistirao na anonimnosti i na tome da se ne otkrije ko stoji iza ove inicijative, jer "su diskusije o ovoj temi bile privatne".

Kao glavni razlog za Gejtsov odlazak navodi se strah da će on blokirati nove strategije kompanije i ograničiti uticaj izvršnog direktora, čiji zadatak je da usmjeri Microsoft u novom pravcu.

Akcionarima smeta i što će se Gejts pitati oko Balmerovog nasljednika, uprkos što se posljednjih godina manje bavi Microsoftom, a više filantropijom.

Problem je i to što Gejts i dalje ima veliku moć odlučivanja, iako ima sve manje u akcija u svom vlasništvu.

Rojters podsjeća da je prije 20 godina Gejts imao 49 odsto kompanije, a prema planu prodaje od 80 miliona akcija godišnje do 2018. bi mogao da ostane bez svog udjela.

Galerija

Bonus video: