Google danas slavi 15. rođendan

Tokom prve godine rada osnivači Googlea Lari Pejdž i Sergej Brin kao poslovni prostor koristili su garažu u Silicijumskoj dolini
0 komentar(a)
Google, Foto: Telegraph
Google, Foto: Telegraph
Ažurirano: 27.09.2013. 10:32h

Dvadeset sedmog septembra 1998. godine zvanično je počela da radi buduća velika američka kompanija. Danas najveći internet pretraživač, Google upravo proslavlja svoj 15. rođendan.

Tokom prve godine rada osnivači Googlea Lari Pejdž i Sergej Brin kao poslovni prostor koristili su garažu u Silicijumskoj dolini, odnosno u gradu Manlo Park u Kaliforniji. Sjedište firme i sada se nalazi u Kaliforniji.

Svoj petnaesti rođendan Google je istakao animacijom na svojoj početnoj strani u više od 150 zemalja sveta gdje je prisutan. Animaciju čine karakteristični logo i rođendanska torta, a posjetioci sajta mogu da igraju i igricu – simbolično razbijanje rođendanske pinjate sa slatkišima.

Time je ovaj internet pretraživač nastavio tradiciju obilježavanja važnih datuma popularnim Google Doodle animacijama.

Naravno tu su i "uskršnja jaja", a jedno od njih ćete vidjeti ako u pretragu ukucate "Google in 1998".

Kompanija Google ostvarila je prošle godine prihod od 50 milijardi dolara, bilježeći tako povećanje u odnosu na 2011. godinu za oko 36 odsto. Samo u posljednjem kvartalu 2012. prihod je bio 14,4 milijardi dolara.

Glavni izvori zarade ovog pretraživača su reklamni linkovi smješteni pokraj rezultata pretrage. Ta kompanija je u gotovini i hartijama od vrijednosti pred kraj prošle godine imala oko 33,4 milijarde dolara.

Bonus video: