Bil Gejts: Ctrl+Alt+Del nije trebalo da bude opcija na računarima

To je trebalo da služi bezbjednosnim svrhama, a ne da bude u širokoj primjeni. Mogli smo imati samo jednu tipku za restart, umjesto te kombinacije, rekao je Gejts u intevjuu
66 pregleda 0 komentar(a)
Bil Gejts, Foto: Reuters
Bil Gejts, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2013. 09:55h

Kombinacija tipki Ctrl, ALT i DEL na kućnim računarima, koja je u međuvremenu postala jedna od zaštitnih znakova operativnog sistema Windows, zapravo je rezultat greške, kazao je osnivač Majkrosofta Bil Gejts.

On je u intervjuu za Harvard kazao da je ta kombinacija ušla u široku primjenu potpuno neplanirano.

"To je trebalo da služi bezbjednosnim svrhama, a ne da bude u širokoj primjeni. Mogli smo imati samo jednu tipku za restart, umjesto te kombinacije, ali je čovjek koji je u IBM-u radio dizajn tastature smatrao da to nije pametna ideja. Na kraju smo programirali ovako, ali to svakako nije trebalo da se desi, to je neka vrsta greške", naveo je Gejts.

Kombinacija Ctrl, ALT i DEL tipki je, uz mnoštvo drugih, postalo nezamjenljivo sredstvo u radu sa Windowsima. Neke od najpopularnijih su takođe i Alt-Tab, za "šetanje" kroz otvorene aplikacije, Alt + F4 za zatvaranje prozora, uz nezaobilazne Ctrl+C za kopiranje ili Ctrl+P za štampanje.

Bonus video: