Skajp uvodi opciju snimanja razgovora

Svjetski mediji prenose da će nova opcija biti dostupna od 30. jula
119 pregleda 2 komentar(a)
Skype, Foto: Shutterstock
Skype, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2018. 17:44h

Već duže od deset godina, “Skype (Skajp)” ne posjeduje opciju snimanja poziva, ali je kompanija Microsoft najavila da će uskoro korisnici Skype-a moći da uživaju u ovoj funkciji koja će biti dostupna svima, a obuhvata i audio i video razgovore. Svjetski mediji prenose da će ova opcija biti u upotrebi već krajem ovog mjeseca, od 30. jula.

U svojoj objavi, Microsoft je prvo predstavio veziju 8.0 za desktop računare, a potom je sve korisnike popularne platforme za komunikaciju obavijestio da će uskoro Skype dobiti novu funkciju pomoću koje će korisnici moći da snimaju pozive, piše Gizmodo. Nadograđena verzija omogućava snimanje unutar Cloud-a, nudeći tako korisnicima mogućnost da pristupe snimljenom razgovoru putem Windows-a, Mac-a, iOS-a, Android-a ili Linux-a.

“Snimanje razgovora u potpunosti funkcioniše preko Clouda, s time da ćete odmah nakon početka snimanja sve u razgovoru obavijestiti da ste razgovor počeli snimati”, navode iz Microsofta što znači da ne postoji opcija “tajnog” snimanja.

“Onog trenutka kada počnete da snimate razgovor, svi će biti obaviješteni da se on snima. Snimci će obuhvatiti video svih osoba, ali i ekrana, prozora i linkova koji se dijele tokom razgovora”, izjavio je predstavnik kompanije Microsoft za “The Verge”.

Nova opcija za snimanje razgovora je veliki i dugo iščekivani novitet koji Skype nije integrisao od svog izlaska, prije skoro 15 godina. Microsoft je paraleleno sa uvođenjem snimanja poziva počeo eksperimentisati i sa modom “Content Creator for Skype” koji će streamerima i vloggerima olakšati integraciju aplikacija poput Xsplita, Wirecasta i Vmixa. Microsoft je, uz to, odlučio i da redizajnira desktop klijent s malo modernijim sučeljem inspiriranim mobilnim uređajima.

Bonus video: