I PC će imati ekrane osjetljive na dodir

Upravo su hibridni uređaji i ekrani osjetljivi na dodir jedan od trendova među proizvođačima PC-a
7 komentar(a)
Sony tablet, Foto: Shutterstock
Sony tablet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.09.2013. 20:17h

Tržište personalnih računara već se neko vrijeme nalazi u velikoj krizi te je broj prodatih PC-a iz kvartala u kvartal sve manji, a većina analitičara saglasna je da su za ovakvu situaciju krivi ponajviše tableti koji su mnogima zamijenili klasične računare, dok dio krivice vjerovatno snosi i posljednja verzija Windowsa koju korisnici nisu baš najbolje prihvatili.

Za razliku od (prenosnih) računara, tableti omogućavaju potpunu mobilnost, njihove baterije traju duže, odmah se pokreću (nije potrebno čekati dizanje OS-a) te su sasvim dovoljni za prosječne korisničke potrebe poput surfovanja internetom i društvenim mrežama, mailove, slušanje muzike, gledanje videozapisa na YouTubeu i slično.

S obzirom na to da su korisnici na pametnim telefonima i tabletima navikli na ekrane osjetljive na dodir, PC kompanije u posljednje vrijeme predstavljaju sve veći broj računara koja imaju takve ekrane i koji su bazirani na operativnom sistemu Windows 8 koji je u potpunosti prilagođen ekranima osjetljivim na dodir. Osim klasičnih prenosnika s ekranima osjetljivim na dodir, sve je veći broj hibridnih računara – uređaja koji se mogu koristiti kao klasični prenosnici sa tastaturom, ali i kao tableti (tastatura im se može odvojiti, okrenuti ili slično), a sve je više i all-on-one računara i monitora koji imaju ekrane osjetljive na dodir.

Upravo su hibridni uređaji i ekrani osjetljivi na dodir jedan od trendova među proizvođačima PC-a na sajmu potrošačke elektronike IFA koji je održan u Berlinu te u budućnosti možemo očekivati da će sve više kompanija predstavljati računare i monitore sa kojima ćemo moći da upravljamo i dodirom, dok će se prenosnici, koji će takođe imati ekrane osjetljive na dodir, moći da se koriste i kao tableti.

Sony VAIO Fit multi-f lip

Na prvi pogled ovo je klasični prenosni računar, ali pritiskom jedne tipke koja se nalazi ispod ekrana, ekran se može se okrenuti ‘naopako’ pa se ovaj uređaj može koristiti kao tablet, a ekran se čak može okrenuti na drugu stranu tako da će osobe koje se nalaze iza ovog prenosnika moći da vide šta se nalazi na ekranu, što je idealno za prezentacije.

Ovaj će se model isporučivati u dvije verzije (s 13,3 i 15 inčnim ekranima osjetljivim na dodir), radi na posljednjoj generaciji Intelovih Haswell procesora, ima Nvidijinu grafiku i kameru rezolucije 8MP.

Lenovo Yoga 2 Pro i IdeaPad Yoga

Prvi model Yoge bio je jedan od prvih hibridnih računara koji se isporučivao sa Windows 8 OS, te se njegov ekran mogao okrenuti za 360 stepeni i koristiti kao tablet. Na IFA sajmu Lenovo je predstavio dva nova modela iz Yoga serije – Yoga 2 Pro i IdeaPad Yoga čiji se ekrani takođe u potpunosti mogu okrenuti kako bi se koristili kao tableti.

Yoga 2 Pro je tanji, lakši i snažniji te dolazi s 13,3 inčnim ekranom rezolucije 3.200 x 1.800 piksela, dok IdeaPad Yoga ima ekran niže rezolucije, a oba modela dolaze sa novim Intelovim procesorima, uključujući i Core i7 procesore.

HP Envy 23/27 Recline

HP je predstavio dva modela all-on-one računara (Envy 23 Recline i Envy 27 Recline) koja se mogu pohvaliti s ekranima osjetljivim na dodir i zanimljivim pomičnim stalkom putem kojeg se ekran može nakriviti i spustiti prema dolje kako bi se približio korisnicima koji na taj način s ovim računarom jednostavno mogu upravljati dodirom – kao s velikim tabletom.

Osnovni model Reclinea s ekranom od 23 inča isporučivaće se s 2.9GHz Core i5 procesorom i 8GB of RAM-a, dok će model s većim ekranom isporučivati s čak 12GB RAM-a.

SONY Vaio Tap 11

Ovaj Sonyjev uređaj sličan je Microsoftovom Surface Pro tabletu te dolazi s 11 inčnim ekranom (rezolucija iznosi 1.920x1.080 piksela) na koji se može spojiti tastatura i koristiti ga kao laptop, a tastatura se sa tabletom može povezati i bežično.

Radi na novim Intelovim procesorima (1,5GHz Core i5 i 1,7GHz Core i7), ima USB 3.0 priključak, microHDMI izlaz, 4GB RAM-a, 128GB SSD-a, podršku za NFC, a radi na Windows 8 OS-u.

Lenovo Flex 20

Još jedan all-in-one računar s ekranom osjetljivim na dodir (19,5 inča rezolucije 1.600x900 piksela), Windows 8 OS i Intelovim Core i5 i i7 procesorima.

Isporučuje se s tvrdim diskom kapaciteta 500GB, 8GB RAM-a i s dodatnih 8GB SSD-a, a cijena za početni model u SAD-u iznosiće 899 dolara.

Toshiba Satellite Click

Hibrid između prenosnika i tableta čija se tastatura može odvojiti od ekrana. Dijagonala ekrana iznosi 13,3 inča, radi na AMD-ovom procesoru (AMD A4), ima tvrdi disk kapaciteta 500GB i 4GB RAM-a, ulaz za microSD memorijske kartice te HDMI izlaz.

Tastatura ima i jedan USB 3.0 priključak te se u njoj nalazi dodatna baterija koja će produžiti vrijeme rada tableta.

ASUS Transformer Pad TF701T

Dok većina nabrojanih uređaja radi na posljednjoj verziji Windowsa, Asusov Transformer Pad pokreće Googleov Android, a riječ je još jednom tabletu s kojim se može povezati tastatura i koristiti ga kao prenosni računa.

Dijagonala ekrana iznosi 10,1 inča (uz rezoluciju od čak 2.560x1.600 piksela), radi na Nvidijinom Tegra 4 procesoru i 4.2 Jelly Bean verziji Androida, ima 32, odnosno 64GB memorije i 5MP kameru sa zadnje i 1,2MP kameru za video razgovore s prednje strane.

Bonus video: