Kako ubrzati stari iPad ili iPhone

Neki su korisnici “emotivno” vezani za svoj iPhone 2 ili 3 i ne žele da ga mijenjaju...
320 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 17:21h

Appleov tempo izdavanja nove verzije iPhonea odnosno iPada svake godine dovodi korisnike u nezgodnu situaciju.

Prodati svoj “stari” uređaj i kupiti “novi ” ili zadržati “stari” i vidjeti može li se kako poboljšati.

S obzirom na ne baš nisku cijenu Appleovih uređaja, korisnici se teško odlučuju na kupovinu novih čim oni dođu u trgovinu. Stoga je Lifehacker, za one koji su još uvijek vjerni starijim verzijama iPada i iPhonea, prikupio nekoliko savjeta kako ubrzati stariji uređaj i tako održat i korak s novim verzijama.

Uostalom, neki su korisnici “emotivno” vezani za svoj iPhone 2 ili 3 i ne žele da ga mijenjaju samo zato što se na tržištu nalazi nova verzija.

Zaboravite ažuriranja

Iako vam svi govore da biste na svom uređaju uvijek trebali da imate najnoviji operativni sistem te uredno ažurirate svoje aplikacije, kad se radi o starijim uređajima, taj savjet može ih pokopati. Naime, nove verzije aplikacija i operativnog sistema rađene su sa novim uređajima na umu pa bi vaš uređaj starije generacije mogao da nova ažuriranja “shvati” kao prevelik zalogaj i dodatno uspori.

Ako je uređaj stariji od dvije godine, nemojte ažurirati iOS na iOS 7. Više ćete izgubiti nego što ćete dobiti sa novim mogućnostima.

Slično je i sa aplikacijama. Svako novo ažuri - ranje zahtijeva dodatan prostor u memoriji za skladištenje, a to može dodatno opteretiti stariji uređaj. Ako aplikacija radi bez problema, slobodno ignorišite ažuriranja. Nažalost, ako ste već ažurirali iOS, nema povratka na staro.

Dobro, ima, ali zahtijeva puno “kopanja” po uređaju i ne garantuje da će uređaj raditi kao prije. Stoga, ako ste već ažuri - rali sistem, neka vam bude. Ali nemojte to više raditi sa starim uređajem.

Iskoristite ono što imate

Korisnici tokom korišćenja svojih uređaja biraju aplikacije koje su im draže ili lakše za korišćenje. I dok vam je za surf internetom možda draži Firefox, činjenica je da će aplikacije koje originalno dolaze s uređajem, poput Safarija, vjerovatno bolje raditi na starijim uređajima.

Ako primjećujete da vam je uređaj sve sporiji kad koristite aplikacije koje ste sami instalirali, pokušajte da koristite njihove Appleove alternative. Vjerovatno će raditi bolje i brže.

Oslobodite nešto prostora

Koliko god mnogo zvučalo kad kažete da uređaj ima osam ili 16 GB prostora, nakon godina korišćenja, taj slobodni prostor jednostavno je “nestao“. Kako biste olakšali rad svom uređaju, oslobodite nešto prostora zaskladištenje.

Pogledajte u “Settings ” pod “General” i “Usage” koliki je kapacitet uređaja i koliko je prostora zauz e to . Ako imate manje od jednog GB prostora, možda ne bi bilo loše da razmislite o brisanju nekih aplikacija koje ne koristite, muzike koju ne slušate ili fotografija koje ste snimili na samom početku korišćenja.

Nije loše ni obrisati stare e-mail i SMS-poruke, jer one dodatno usporavaju rad aplikacija.

Uklonite sve 'jailbreak' dodatke

Korisnici koji su “otključavali” svoje iOS uređaje, vjerovatno su instalirali i brojne aplikacije kojima su “doradili” način na koji njihov uređaj radi.

Ali vremenom ti dodaci mogu da uspore uređaj i uzrokuju rušenje pojedinih aplikacija zbog nedostatka radne memorije. Kako biste osigurali da uređaj radi bez problema, moraćete se odreći dodataka zbog kojih ste i “ot ključavali” uređaj.

Htjeli mi to priznati ili ne, ali iOS uređaji najbolje rade kad su na fabričkim postavkama ili sa što manje dodataka.

Ne vjerujte svemu što se piše

Internet vrvi savjetima kako ubrzati svoj iOS uređaj i svi ti savjeti obećavaju znatno ubrzavanje uređaja. I dok deinstalacija mase aplikacija može ubrzati rad uređaja, gašenje svih upaljenih aplikacija neće znatno ubrzati njegov rad.

Činjenica je da ćete u nekom trenutku morati da zamijenite svoj uređaj novijim, jer oni jednostavno nisu proizvedeni da rade godinama. Ali dok ne sakupite novac za novi uređaj, ovi savjeti pomoći će vam da održite stari uređaj u radnoj formi.

Galerija

Bonus video: