Velike promjene za EU telekome

Sjutra će biti predstavljen niz mjera koje će se odnositi na zajedničko evropsko telekomunikaciono tržište
70 pregleda 1 komentar(a)
Eurozona, Foto: Shutterstock
Eurozona, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2013. 10:58h

Iako će izgleda potpredsjednica Evropske komisije Neli Kros odustati od ideje stvaranja zajedničkog evropskog telekomunikacionog regulatora, ono što je izvjesno ipak se neće odustati od zajedničkog telekomunikacionog tržišta što ide u smjeru ukidanja roming tarifa u potpunosti.

Kros će sa predsjednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barosom predstaviti sjutra niz mjera koje će se odnositi na zajedničko evropsko telekomunikaciono tržište, a jedna od ključnih biće omogućavanje prekograničnih usluga što je za operatere u ovom trenutku skoro pa nepremostiva prepreka.

UZ to, žele uvođenje olakšanog poslovanja za one telekomunikacione operatere koji posluju u nekoliko država, kao što je to recimo slučaj sa Vodafonom, Dojče Telekomom koji je vlasnik Crnogorskog Telekoma, Telekom Austria.

Iako se u Briselu spekulisalo da će biti stvoren jedan jedinstveni telekomunikacioni regulator na nivou EU za svih 28 zemalja članica, te da je dokumentacija za tako nešto pored ostalog rađena i u dijelu komisije koja je zadužena za zajedničko tržište i fer tržišnu utakmicu.

U kuloarima Evropske komisije spekuliše se da će bez obzira na odustajanje od snažnog centralizovanog telekomunikacionog regulatora, odluke koje će predstaviti EK imati dalekosežnih posljedica za telekomunikacionu industriju i zajedničko tržište.

Bonus video: