Zajedničke snage

Novo doba: Majkrosoft kupio Nokiju, transakcija vrijedna 5,44 milijarde eura

Bivši najveći proizvođač mobilnih telefona ubuduće će svoje aktivnosti koncentrisati na usluge i razvoj mreže
0 komentar(a)
Majkrosoft, Foto: Webpronews.com
Majkrosoft, Foto: Webpronews.com
Ažurirano: 03.09.2013. 09:32h

Finska kompanija Nokia saopštila je da prodaje aktivnosti u sektoru mobilnih telefona američkom informatičkom gigantu Majkrosoftu, a transakcija je vrijedna 5,44 milijarde eura.

Kako prenosi Rojters, bivši najveći proizvođač mobilnih telefona ubuduće će svoje aktivnosti koncentrisati na usluge i razvoj mreže.

Majkrosoft će kupiti "Devices & Services Business", kao i i sve patenate kompanije Nokia. Prema ugovoru, Kompanija Microsoft će platiti 3.79 milijardi eura za "Nokia Devices & Services Business", odnosno 1.65 milijardi dolara za sve patente ove kompanije, čime će Microsoft postati vlasnik jednog od najvećeg proizvođača mobilnih telefona.

Prema riječima generalnog direktora Nokije, Rista Silasme, ova transakcija je najbolji mogući korak u budućnost za Nokiju i njene akcionare.

Nokija je u avgustu ove godine završila otkup 50-procentnog dijela u Nokia Simens Netvork, koja je specijalizovana za brze mreže, sa ciljem razvoja ovih aktivnosti koje će ubuduće biti od vitalnog značaja za finsku kompaniju.

Transakcija će biti završena u prvoj polovini naredne godine, uz saglasnost akcionara, a oko 32.000 zaposlenih u Nokiji preći će u Majkrosoft, od kojih je oko 4.700 u samoj Finskoj.

Preporučujemo za Vas