Rezolucija o Podgoričkoj skupštini produbljuje stare podjele

”Nakon što prođe ova ujdurma, ostaće tužan osjećaj da je Crna Gora, nažalost, ostala razvučena između retrogadnih relativizacija istorije i slavljenja nestanka države u tragičnim okolnostima i sa druge strane na patriotizmu zasnovanom na interesu”
378 pregleda 76 komentar(a)
Ivan Brajović, Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2018. 07:30h

Iako u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) pozivaju na prevazilaženje podjela, prijedlogom Rezolucije o Podgoričkoj skupštini ta partija će dodatno produbiti politički jaz u Crnoj Gori, smatraju u civilnom sektoru i dijelu opozicije. Poslanici vladajuće koalicije podnijeli su u skupštinsku proceduru Predlog Rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju ništavnim.

Izvršni direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da se time nastavlja politika podjela i relativizacije istorije.

”Nakon što prođe ova ujdurma, ostaće tužan osjećaj da je Crna Gora, nažalost, ostala razvučena između retrogadnih relativizacija istorije i slavljenja nestanka države u tragičnim okolnostima i sa druge strane na patriotizmu zasnovanom na interesu”, kazao je Raonić, ističući da su u vladajućoj koaliciji ranije tvrdili da su odluke Podgoričke skupštine već poništene.

”Podsjetiću da je prije četiri godine na poslaničko pitanje predsjednika Liberalne partije (LP) Andrije Popovića upravo predsjednik DPS-a Milo Đukanović rekao da nema potrebe za rezolucijama u Skupštini, jer je ona anulirana odlukama AVNOJa- i referendumom o nezavisnosti”.

Predlog Rezolucije je objavljen istog dana kada je Đukanović izjavio da je Podgorička skupština velika izdaja Crne Gore. On je tada poručio da država mora da pokaže odlučnost da djelovanjem, uključujući izmjene u zakonodavstvu, onemogući bilo koga da slavi “nezasluženu i nepravednu propast crnogorske države“. Iako je Srpski nacionalni savjet (SNS) svakog decembra obilježavao godišnjicu Podgoričke skupštine, predstavnici vlasti negodovali su tek kada su čelnici Savjeta i Demokratskog fronta (DF) najavili da će u centru Podgorice proslavit stogodišnjicu ujedinjenja Srbije i Crne Gore.

Potpredsjednik Skupština Crne Gore Branimir Gvozednović smatra da se parlament mora odrediti prema svim bitnim pitanjima koja su od značaja za političku stabilnost i demokratski prosperitet države, ističući da je Podgorička skupština jedno od tih pitanja. On tvrdi da se najavom proslave stogodišnjice Podgoričke skupštine pokušava dovesti u pitanje temelj državnog ustrojstva Crne Gore, njen suverenitet i nezavisnost.

„Rezolucijom želimo da istorijske fakte stavimo ponovo u prvi plan, u odnosu na opasnu politikanstku zloupotrebu jednog teškog perioda naše prošlosti koji je rezultirao gubitkom državnosti i nasiljem nad slobodnom voljom naših građana“, pojasnio je Gvozdenović.

U predlogu rezolucije se, između ostalog, navodi da se 100 godina nakon Podgoričke skupštine taj događaj pokušava zloupotrijebiti u dnevnopolitičke svrhe “služeći kao uporište nekim unutrašnjim i spoljnim nacionalističkim strukturama za negiranje crnogorske nacije i države”. Ističe se i da su državni organi dužni da štite ustavni poredak države Crne Gore i jačaju građanski i demokratski karakter crnogorskog društva. U dokumentu se navodi i da je nezakonito konstituisanje Podgoričke skupštine formalno-pravni osnov za ništavost svih njenih odluka kao i da je i taj događaj bio instrument kojim je izvršen prevrat u Crnoj Gori.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović kazao je da će taj politički savez imati svoju rezoluciju kojom će “snažno osuditi i van snage staviti sramni čin kapitulacije Crne Gore iz 1916. godine”. Vučurović je agenciji MINA kazao da se predlogom rezolucije vladajuće koalicije plasiraju istorijski falsifikati i produbljuje jaz koji je odavno u Crnoj Gori prisutan.

“I mi ćemo imati našu rezoluciju kojom ćemo snažno osuditi i van snage staviti sramni čin kapitulacije Crne Gore iz 1916. godine. Ne može se Crna Gora graditi na antisrpstvu, anticrnogorstvu i antipravoslavlju, kako to predlaže ova režimska rezolucija. Ne možemo prihvatiti njihovu namjeru da nam bude bliži austrougarski i njemački okupator od naših predaka i naše vojske koja je 1918. oslobodila područje Crne Gore i Boke”, rekao je Vučurović.

SDP: Država treba da zauzme stav o proslavi

Socijaldemokratska partija (SDP) će podržati predlog rezolucije jer se radi o primjerenoj formi da država iskaže svoje viđenje nakon vijeka od tog događaja, kazao je član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović.

On je rekao da bi svi koji slave Podgoričku skupštinu, morali biti svjesni da time slave uništenje crnogorske države, njenog državnog i nacionalnog dostojanstva.

“Iako su odluke Podgoričke skupštine anulirane brojnim aktima, zaključno sa referendumom iz 2006 i Deklaracijom o nezavisnosti, smatramo primjerenim da kroz formu Rezolucije Skupština Crne Gore da svoje viđenje povodom 100 godina od ovog događaja”, naveo je Vujović.

On tvrdi da su uzroci tadašnjeg nestanka Crne Gore pretežno “u sferi velikodržavne politike Srbije ispoljene u specifičnim okolnostima kraja Prvog svjetskog rata ali da ne treba zamagliti i još neke važne faktore”.

“Duga vladavina kralja Nikole, njegova nespremnost da novu državu izašlu iz rata modernizuje, nerazumijevanje novog vremena i potrebe dokidanja autokratskih elemenata iz 19. vijeka, učinili su Crnu Goru previše ranjivom na svaku veću promjenu tadašnje geopolitike”, smatra Vujović.

Raonić: Đukanović postaje samokritičan

Raonić smatra da je Đukanovićevo negodovanje zbog proslave godišnjice Podgoričke skupštine “politička samokritika”. On je podsjetio da je aktelni predsjednik Crne Gore devedestih i sam prisustvovao proslavama tog događaja.

“Želja da se kažnjava dojučerašnji on, koji je upravo slavio Podgoričku skupštinu veliki dio svoje političke karijere, pohvale je vrijedan primjer samokritike”, smatra Raonić.

U Ujedinjenoj Crnoj Gori tvrde da predlog vladajuće koalicije pojačava tenzije i predstavlja uvod u nove svađe i pojačavanje mržnje. Poslanik Ujedinjenje Crne Gore Goran Danilović upozorio je da Đukanović, kao predsjednik države, treba da miri građane a ne da ih svađa.

“Bolje je da nemušto mirite nego srčano da svađate. Ne branite gospodare i ideje, branite ljude, potomke gladnih i namučenih. Ako je toliko izdajnika i potomaka izdajnika u Crnoj Gori, kome ste Vi predsjednik?”, kazao je Danilović.

Bonus video: