Rusi se "zapalili" za pametne telefone

Udio pametnih telefona u ukupnoj prodaji mobilnih uređaja u periodu april - jun ove godine iznosi 40 odsto, dok je u drugom kvartalu 2012. bio 27 odsto
78 pregleda 0 komentar(a)
pametni telefon Panasonic, Foto: News.panasonic.net
pametni telefon Panasonic, Foto: News.panasonic.net
Ažurirano: 23.08.2013. 19:42h

Prodaja pametnih telefona u Rusiji u drugom kvartalu ove godine povećana je čak 44 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 3,6 miliona komada, pokazalo je istraživanje konsultantske kompanije Jason & Partners Consulting.

Udio pametnih telefona u ukupnoj prodaji mobilnih uređaja u periodu april - jun ove godine iznosi 40 odsto, dok je u drugom kvartalu 2012. bio 27 odsto, prenosi agencija Itar tas.

Stručnjaci navode da je u svijetu udio popularnih smartfonova dostigao 55 odsto. Prema podacima agencije Jason & Partners Consulting, Rusija zaostaje zbog slabo razvijene šeme subvencionisanja kupovine smartfonova kod operatera mobilne telefonije.

Analitičari Džejson i parnera navode da je udio operativnog sistema iOS za mobilne telefone u Rusiji (11 odsto) niži nego na globalnom tržištu (13 odsto). To je uslovljeno prije svega visokim cijenama uređaja. Udio smartfonova sa operativnim sistemom Windows u Rusiji iznosi sedam odsto, što je znatno više nego na svjetskom nivou.

Prema podacima kompanija Cantar Worldpanel i Jason & Partners Consulting, u drugom kvartalu 2013. godine, operativni sistem Android dominira na evropskom (70 odsto), kineskom (72), američkom (52), a takođe i na ruskom tržištu (77 odsto).

Izuzetak je Japan, gdje udio operativnog sistema iOS (50 odsto) premašuje udio Androida (44 odsto).

Bonus video: