"Microsoft" u potrazi za novim direktorom

Kompanije je vrijeme sadašnjeg direktora bila neprikosnoveni lider u oblasti tehnologije, kao i najveća svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti
2 komentar(a)
Stiv Balmer, Foto: Beta/AP
Stiv Balmer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.08.2013. 15:01h

Američka kompanija Microsoft danas je saopštila da će se njen izvršni direktor Stiv Balmer povući sa funkcije u narednih 12 mjeseci, kao i da je u toku potraga za njegovim nasljednikom.

"Nikada nije savršeno vrijeme za ovakvu vrstu tranzicije, ali sada je pravo vrijeme", rekao je Balmer, a prenijela agencija Frans pres.

"Prvobitno sam mislio da ću otići u penziju usred preorijentisanja naše kompanije ka proizvodima i uslugama. Potreban nam je direktor koji će biti tu na duži rok da isprati tu transformaciju", dodao je on.

Balmer (57) je došao na čelo Microsofta 2000, kada se suosnivač kompanije Bil Gejts povukao iz svakodnevnih poslova u firmi. Microsoft je u to vrijeme bio neprikosnoveni lider u oblasti tehnologije, kao i najveća svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti.

U posljednjih par godina, međutim, američka firma suočena je sa problemima, budući da potrošači prelaze sa desktop i laptop računara na mobilne uređaje. Iako se njegov softver Windows koristi na većini personalnih računara, Microsoft nema značajniji uticaj na brzorastuće tržište tableta i pametnih telefona.

Balmer će nastaviti da obavlja funkciju izvršnog direktora i vodiće kompaniju tokom sljedećih koraka transformacije, navode iz Microsofta, čiji je bord direktora imenovao komisiju koja će izabrati Balmerovog nasljednika među kandidatima iz kompanije i van nje.

Gejts, koji je jedan od članova komisije, poručio je da će blisko sarađivati sa ostalima u potrazi za novim direktorom. "Srećni smo što će Stiv nastaviti sa radom dok njegov nasljednik ne preuzme funkciju", poručio je Gejts.

Bonus video: