Zlonamjerni kod Zeus generiše lažne naloge i lajkove na Instagramu

Cijena 1.000 lajkova je 30 dolara, dok je cijena za isti broj pratilaca upola niža. Na tim forumima se mogu kupiti i brojevi kreditnih kartica
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 13:50h

Zlonamjerni kod Zeus, koji je nekad služio za prikupljanje podataka sa kreditnih kartica, sada je našao novu svrhu u kreiranju lažnih naloga i lajkovanju na Instagramu.

Procjenjuje se da je ovaj virus prije tri godine američke banke oštetio za 70 miliona dolara. Zeus je prvi virus namijenjen kreiranju lažnih lajkova na društvenim mrežama - njegova namjena je da kreira lajkove i pratioce, kako bi pokrenuo medijske kampanje ili neki hashtag učinio popularnim, prenosi Rojters.

Modifikovana verzija Zeusa preko centralnog servera kontroliše zaražene računare navodeći ih da lajkuju određene Instagram korisnike, a ne isključuje se ni da bi zaraženi računari, po naredbi, mogli da preuzmu druge viruse, piše Netokracija.com.

Lajkovi i pratioci na društvenim mrežama se prodaju putem hakerskih foruma. Cijena 1.000 lajkova je 30 dolara, dok je cijena za isti broj pratilaca upola niža. Na tim forumima se mogu kupiti i brojevi kreditnih kartica.

Netokracija navodi da su u Facebooku, koji je vlasnik Instagrama, kazali da Instagram ima svoje sisteme rješavanja spama i lažnih korisničkih naloga, ali da će sistem biti nadograđen kako bi bio na istom nivou sa Facebookom.

Bonus video: