Apple pooštrava pravila za dječje aplikacije

Vijesti o strogim uslovima dolaze nakon što su se nedavno pojavile informacije o ogromnim računima koje su napravila djeca kupujući robu preko raznih aplikacija
0 komentar(a)
djeca sa tabletom, Foto: Shutterstock
djeca sa tabletom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2013. 14:53h

Nove smjernice iz kompanije Apple pokušaće da promijene način na koji se djeci mlađoj od 13 godina plasiraju reklame, da pojačaju roditeljsku kontrolu nad time šta se kupuje u prodavnicama za aplikacije i povećaju zaštitu dječje privatnosti.

Kako piše britanski Telegraf, a prenosi B92, Apple je značajno pooštrio pravila, pripremajući se za lansiranje nove kategorije u okviru svoje App Store prodavnice.

Vijesti o strogim uslovima koji će biti primjenjivani ubuduće dolaze nakon što su se u nekoliko posljednjih sedmica pojavile informacije o ogromnim računima koje su napravila djeca kupujući robu preko raznih aplikacija. U većini slučajeva, djeca su bila uzrasta u kome sigurno nijesu mogla da razumiju šta zaista rade, pa je Apple svim roditeljima koji su se žalili vratio priličnu količinu novca.

Nova dječja kategorija u okviru App storea je najavljena na konferenciji developera u junu i fokusiraće se na dvije kategorije mališana; djecu uzrasta između 6 i 8 godina i od 9 do 11 godina. U okviru nove kategorije biće ponuđeno puno aplikacija, kao što su Diznijeve, saopšteno je tada.

Ovaj potez Apple-a je između ostalog iniciran i time što je u jednom istraživanju otkriveno da više od polovine djece koristi svakodnevno tablet računar ili neki pametni telefon u porodicama koje ga posjeduju.

Apple je saopštio da su u novim pravilima ključne stvari da aplikacije za djecu ispod 13 godina moraju uključivati politiku privatnosti, ne smiju sadržati ciljno reklamiranje (na osnovu aktivnosti i korišćenja aplikacija), da ukoliko reklame postoje moraju biti odgovarajuće za dječji uzrast i da moraju imati roditeljski pristanak kako bi se obavila kupovina.

Ovaj potez Applea je prilično značajan s obzirom da sve više roditelja na kompanije vrše pritisak da obezbijede odgovarajuća rješenja koja neće djecu navoditi na pogrešan ili nesvjestan izbor. Ova nova pravila će sasvim sigurno pomoći da se smanji lakša distrtibucija neprikladnih sadržaja maloljetnoj djeci, koja u sve većoj meri koriste tablet računare i pametne telefone, smatraju analitičari.

Bonus video: