Novi iPhone stiže u septembru, Apple obustavlja proizvodnju starih modela?

Analitičari smatraju da će Apple tokom trećeg kvartala prodati oko 30 miliona iPhonea
5 komentar(a)
Apple, iPhone, Foto: Reuters
Apple, iPhone, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2013. 08:11h

Iako su neki ljubitelji Applea na WWDC konferenciji u junu očekivali predstavljanje novog modela iPhonea, ova je kompanija prije dva mjeseca predstavila nove verzije operativnih sistema te nadograđene prenosnike MacBook Air, a najavu novih telefona sačuvali su za drugu polovinu godine.

Zvaničnih informacija iz Applea o konferenciji na kojoj će Tim Kuk predstaviti novi iPhone još nema, ali je sve veći broj glasina koje dolaze od 'provjerenih izvora' te, prema posljednjih informacijama koje su objavili na stranici All Things D, predstavljanje novog modela Appleovog telefona možemo očekivati u utorak 10. septembra.

Osim modela iPhone 5S o kojem se priča još od kraja prošle godine, sve je više informacija kako bi Apple mogao da predstavi i jeftiniji model iPhone 5C tako da bi, prvi put od predstavljanja iPhonea 2007. godine, ova kompanija mogla da predstavi dva modela svojih telefona u jednoj godini.

Za razliku od prošlogodišnjeg predstavljanja iPhonea 5 koji je donio najveće promjene u odnosu na dotadašnje modele – prvenstveno veći ekran dijagonale 4 inča, u septembru ne treba očekivati takve velike novitete. Tako bi iPhone 5S trebalo da ima ekran iste dijagonale i rezolucije kao i aktuelni model, te isti ili jako sličan dizajn samog kućišta, a najveće promjene se mogu očekivati u hardveru samog telefona – navodno pripremaju bolji i brži procesor, još bolju kameru te novitete poput podrške za NFC i čitač otisaka prstiju koji će biti integrisan u Home taster.

Čitač otisaka prstiju trebalo bi da uveliko poveća sigurnost korisnika ovih pametnih telefona jer će se, umjesto upisivanjem lozinke, iPhone moći da aktivira samo prislanjanjem prsta na taj čitač, a zajedno sa podrškom za NFC trebalo bi da bude omogućeno i korišćenje iPhonea kao alata za mobilno plaćanje koji bi mnogim korisnicima mogao da zamijeni kartice za plaćanje.

Prethodnih godina Apple bi, nakon predstavljanja novog modela iPhonea, u prodaji ostavio i starije modele koji bi se prodavali po manjoj cijeni i na taj način konkurisali jeftinijim Androidima pa su danas u prodaji, osim iPhonea 5 i modeli iPhone 4S i dvije godine star model iPhone 4.

Slučajno "potvrđen" jeftiniji iPhone?

Od ove godine stvari bi se mogle promijeniti jer bi Apple nakon septembra mogao da u potpunosti obustavi proizvodnju starijih modela iPhonea i orijentiše se samo na dva modela – iPhone 5S koji bi se u SAD-u prodavao po 'klasičnih' 200 dolara za model kapaciteta 16GB te na jeftiniji iPhone 5C koji će se prodavati po manjoj cijeni i s kojim bi Apple trebalo da konkuriše brojnim jeftinijim modelima Androida, ponajviše na tržištima u razvoju.

Što se buduće prodaje Appleovih telefona tiče, Peter Misek – jedan od analitičara koji godinama prati situaciju u Appleu smatra da će ova kompanija tokom trećeg kvartala prodati oko 30 miliona iPhonea, dok bi ta brojka u posljednja tri mjeseca ove godine trebalo da iznosi oko 45 milina.

Bonus video: