Galaxy NX - "pametni" fotoaparat sa izmjenjivim objektivom

Galaxy NX je prvi aparat koji kao operativni sistem koristi Android (4.2) i hardver karakterističan za moderne smartfone uključujući i mogućnost spajanja na 3G, 4G i WiFi mreže
4 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2013. 16:38h

Samsung Galaxy NX je novi fotoaprat poznate kompanije sa izmjenjivim objektivima. Ovdje nije riječ o klasičnom DSLR-u, već o “mirrolessu” koji je vidljivo tanji i kompaktniji. "Mirrorless" fotoaparati u zadnje su vrijeme sve popularniji, a Galaxy NX je prvi takav koji kao operativni sistem koristi Android (4.2) i hardver karakterističan za moderne smartfone uključujući in mogućnost spajanja na 3G, 4G i WiFi mreže.

Kamera ovog uređaja ima senzor od 20,3 megapiksela, "Advanced Hybrid Auto Focus", brzinu zatvarača 1/6000 sec, a izbor objektiva zavisi od vaših potreba i želja.

Riječ je o prvom poluprofesionalnom fotoaparatu sa izmjenjivim objektivima, koji nudi 3G odnosno 4G (LTE) vezu na internet, kao i mogućnost povezivanja na bežični internet pomoću WiFi veze, naglašeno je prilikom predstavljanja ovog modela.

"Samsung GALAXY NX odgovor je na jedinstvene potrebe korisnika koji žele da snimaju profesionalne fotografije a zatim i da ih brzo podijele s prijateljima, porodicom i kolegama. Idealan je izbor za one koji žele da uzbudljive trenutke svakodnevice zabilježe brzo i jednostavno, u pokretu", naglasio je Mioung Sup Han, viši zamjenik predsjednika i direktor odsjeka "Digital Imaging", kompanije Samsung Electronics.

Osim senzorom rezolucije 20,3 Mpix, ovaj pametni fotoaparat opremljen je i "DRIMe IV" procesorom koji garantuje brzo i precizno snimanje. Tu su još i sistem "Advanced Hybrid Auto Focus" koji osigurava precizno izoštravanje i prepoznavanje kontrasta i brzinu zatvarača od 1/6000 sekunde i mogućnost snimanja 8,6 fotografija u sekundi.

Ovaj fotoaparat pokreće moćni a 1.6GHz quad-core procesor, posjeduje internu memoriju od 2 Gb, displej ima ipresivnih 4,8 inča i u Britaniji se prodaje sa objektivom 18-55 mm za 1299 funti.

Pametni fotoaparat je „naslijedio“ i funkcije kao što su "Photo Sugges"t koja preporučuje popularna mjesta za snimanje fotografija iz ogromne baze autora iz cijelog svijeta, kao i "Story Album" koji stvara digitalnu knjigu fotografija i omogućava jednostavno dijeljenje i pregled na drugim uređajima.

Na pametni fotoaparat GALAXY NX moguće je dodati raznovrsne izmjenjive objektive. Tako je moguće fotografisati korištenjem tzv. „pancake“ kompaktnih objektiva, širokougaonih „fish-eye“ lobjektiva, kao i dužih fiksnih objektiva i zoom objektiva. GALAXY NX biće moguće opremiti i nagrađivanim 45-milimetarskim objektivom koji nudi izbor snimanja 2D ili 3D fotografija.

Zahvaljujući operativnom sistemu Android 4.2 „Jelly Bean“, ovaj fotoaparat nudi i mogućnost direktnog obrađivanja fotografija i dodavanja posebnih efekata. Više od 30 predefinisanih opcija snimanja u dijelu „Smart Mode“ omogućava korisnicima da odaberu najbolje parametre za okolinu u kojoj snimaju, dok „Multi Exposure“ spaja različite snimke u jedan.

„Animated Photo“ povezuje fotografije u niz u trajanju do pet sekundi i stvara pokretne GIF datoteke, a „Sound & Shot“ snima kratak zvučni zapis uz sliku. Za dodatno prilagođavanje željama korisnika tu je i „Camera Studio“ koji nudi podešavanja najčešće korištenih aplikacija ili načina snimanja.

Više informacija o pametnom fotoaparatu Samsung GALAXY NX pogledajte ovdje.

Galerija

Bonus video: