Apple gubi korak i na tržištu tableta

Prema podacima analitičke kompanije Canalys, Appleov udio na tržištu tableta pao je na 43 odsto, dok su istovremeno tableti s Androidom osvojili 53 odsto tržišta
5 komentar(a)
Tablet, Foto: Www.techhive.com
Tablet, Foto: Www.techhive.com
Ažurirano: 03.08.2013. 12:39h

Apple gubi udio na tržištu tableta i malo je vjerovatno da će uspjeti da izbaci proizvod kojim bi nadmašio konkurenciju - Android uređaje.

Tableti više nijesu rezervisani samo za zaljubljenike u nove tehnologije. Postali su 'mainstream', a upravo je to naštetilo Appleu i njegovom položaju vodećeg proizvođača tableta na tržištu, piše britanski Telegraph, prenosi Tportal.

Prema podacima analitičke kompanije Canalys, Appleov udio na tržištu tableta pao je na 43 odsto, dok su istovremeno tableti s Androidom osvojili 53 odsto tržišta.

Podaci pokazuju da su Samsung, Amazon, Lenovo i Acer u proteklih godinu dana rasli za čak 200 odsto, i to najviše zahvaljujući tabletima s dijagonalom od 9 inča (22,86 centimetatra).

Ipak, uprkos udjelu od 53 odsto na tržištu, Android još zaostaje po broju dostupnih aplikacija i broju preuzetih aplikacija.

Analitičari Canalysa smatraju da će se taj trend drastično promijeniti u narednih godinu dana.

"Očekujemo osjetan porast u broju i kvalitetu aplikacija napravljenih ili optimizovanih za Android tablete u sljedećih 12 mjeseci, što zbog Googleovih promjena i poboljšanja u Play storeu, što zbog povećanja broja uređaja na tržištu', ističe analitičar Canalysa Tim Shepherd.

Apple je sličnu sudbinu već doživio na tržištu pametnih telefona, što će rezultirati pojavom jeftinijeg iPhonea.

Analitičari, međutim, smatraju da Apple ne može isto napraviti s jeftinijim tabletom jer se na tržištu već nalaze izuzetno jeftini uređaji na Androidu.

Bonus video: