Google obilježava godišnjicu rođenja Rozalind Frenklin

Podaci do kojih je došla laboratorijskim ispitivanjima korišćeni su, često i bez njenog znanja, za formulisanje hipoteze o strukturi DNK
70 pregleda 0 komentar(a)
Rozalind Frenklin, Foto: Etoya.ru
Rozalind Frenklin, Foto: Etoya.ru
Ažurirano: 25.07.2013. 10:03h

Globalni Internet pretraživač Google na svojoj naslovnoj strani podsjetio je danas da je prije 93 godine, 25. jula 1920. godine, rođena Rozalind Frenklin, čuveni biofizičar.

Kao naučnik najpoznatija je po kritičkom doprinosu razumijevanju molekularne strukture DNK (dezoksiribonukleinske kiseline).

Rođena je u Londonu a školovala se u Kembridžu, gdje je diplomirala hemiju i fiziku. Poslije završetka studija radila je u Parizu, ali se ubrzo vratila u Englesku.

Podaci do kojih je došla laboratorijskim ispitivanjima korišćeni su, često i bez njenog znanja, za formulisanje hipoteze o strukturi DNK. Imala je važne rezultate i u istraživanjima struktura virusa.

Kako se precizira u udžbenicima, DNK su složena organska jedinjenja velikih molekula koja sadrže dezoksiribozu, purinske i pirimidinske baze. One, između ostalog, učestvuju u prenošenju nasljednih osobina.

Rozalind Frenklin prerano je umrla, u 38. godini, 6. aprila 1958. u Čelsiju.

Bonus video: