Može li pametni telefon postati novi stoni računar?

Canonical želi da ujedini stone računare i pametne telefone, odnosno stavi pametni telefon u centar našeg života
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 11:01h

Canonical, kompanija koja stoji iza operativnog sistema Ubuntu, lansirala je novu Indiegogo kampanju u kojoj želi da prikupi 32 miliona dolara kako bi napravili Ubuntu Edge, piše Zimo.

Riječ je o projektu pametnog telefona kojim kompanija želi da ujedini stone računare i pametne telefone, odnosno stavi pametni telefon u centar našeg života. Iako je djelimično to već slučaj danas, ako ovaj projekat zaživi, Edge bi u potpunosti mogao da izbaci PC, odnosno postane njegova zamjena.

O tzv. "konvergenciji računara" govori se već duže vrijeme. Pametni telefoni imaju sve sličnije tehničke karakteristike laptopovima i stonim računarima, pa je moguće da upravo Edge postane prava prekretnica u toj konvergenciji.

Pametni telefoni i računari će, prema mišljenju nekih, uskoro zamijeniti računare.

Uređaj Caninicala će biti sveprisutan, odnosno moći ćemo da ga koristimo van kancelarije, kod kuće ili na moru, te na poslu, tako što ga povežemo na konzolu i veliki monitor nakon čega ćemo imati desktop verziju operativnog sistema, umjesto mobilnog kada smo u pokretu.

Cilj da se prikupi 32 miliona dolara je svakako ambiciozan, ali Canonical je kompanija koja ima vrlo dobru zajednicu, pa nije nemoguće da će dobar dio novca zaista i biti prikupljen.

Ubuntu Edge bi trebalo da ima ekran od 4.5 inča, rezolucije 1.280x720 presvučen "sapphire" staklom koji je skoro nemoguće ogrebati. Unutar njega nalazi se "najbrže dostupan" multi-core mobilni procesor, 4GB RAM-a i čak 128GB memorije. Baterija je dizajnirana da traje i traje, a tu je i dual-LTE čip koji omogućavaširi doseg WiFi signala.

Uređaj podržava i Android operativni sistem, štoa ga čini još praktičnijim, piše Zimo.

Bonus video: