startup

Kako su preduzetnice iz Hrvatske modernizovale Meda

Nakon uspješnog iDema projekta, predstavljena i igračka sa medicinskim senzorima
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2013. 20:09h

Mlade hrvatske preduzetnice, studentkinje međunarodnog programa na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, Josipa Majić i Ana Burica, najmlađe su predstavnice 28 članica Evropske unije među mladim i uspješnim ljudima, koje je birala Evropska komisija.

One su se tu našle zahvaljujući zdravstvenom startupu IDerma (iderma4.me), kojeg su crnogorskoj publici predstavile u septembru prošle godine, na Web Festu u Budvi. O tom i novom projektu, Medvjediću (teddytheguardian.com), prvoj pametnoj igrački napravljenoj od medicinskih senzora, govorile su za Digitalizuj.Me.Startup IDerma, odnosno CRM sastav za privatne dermatološke klinike predstavlja individualno liječenje pacijenata. Kako je došlo do ideje i da li je do sada dobro prihvaćena?“S obzirom na iskustvo koje smo skupile radeći u privatnom medicinskom sektoru na projektima slične prirode te znanju o analizi i interpretaciji velikih količina podataka stečenog na master studiju u Zagrebu odlučile smo da kreiramo takav jedan softver koji za dugoročan cilj ima redefinisanje odnosa između pacijenata i doktora. Vjerujemo da je individualan pristup pacijentu kao i big data koncept budućnost zdravstvenog sektora, što su nam potvrdile i klinike kojima smo pristupili sa navedenim rješenjem“.Dermatologija je posebno unosna grana u medicini gdje je čest nedostatak personalizovanog pristupa pacijentima, a poseban izazov su zapravo psihosomatske bolesti. Dakle, šta IDerma omogućava stručnjacima u ovoj oblasti i pacijentima?“IDerma je prvenstveno alat koji, kako doktoru, tako pacijentu omogućava interakciju van same klinike. Poenta jeste da pacijenti kroz svoju aplikaciju sistematski prate i bilježe napretke u liječenju u realnom vremenu, te da doktor sa druge strane ima uvid u trenutno stanje pacijentovog zdravlja kako bismo maksimalno ubrzali proces liječenja, te unaprijedili kvalitetu istog”.

Prema kojem prinicpu IDerma funkcioniše? Pošto pacijent mora imati aplikaciju na telefonu, a specijalista njegovu desktop aplikaciju, koliko je izražen njihov interaktivni odnos?“Ono što je zanimljivo u našem slučaju je to da je IDerma nakon deset mjeseci postojanja te osluškivanja potreba samih klijenata pivotirala u kompaniju koja se specijalizovala za zdravstveni sektor izrađujući aplikacije u roku od 48 sati i za 99 dolara mjesečno za klinike, udruženja naučnika i doktora, kao i medicinske institute i univerzitete”.

Upravo je plasiran na tržištu vaš novi proizvod – Teddy The Guardian. Da li je u pitanju moderna tehnologija i od čega je zapravo sastavljen?“Teddy The Guardian je projekat čiji je cilj da poveže bogatu hrvatsku tradiciju u tekstilnoj industriji sa novim tehnološkim mogućnostima koje pružaju sertifikovani medicinski senzori koji se upravljaju kroz sisteme otvorenog koda. Razvijamo ručno rađenu igračku za djecu od organskih materijala koja u sebi ima ugrađene medicinske senzore. Kroz igru igračka u obliku medvjedića pratimo djetetovu temperaturu tijela, pritisak, zasićenost krvi kiseonikom, te ostale vitalne znakove koji se bežičnom tehnologijom šalju na mobilnu aplikaciju roditeljima. Ovaj kompleksan proizvod razvijamo uz pomoć vrhunskih mentora iz SAD-a, Japana i Austrije, koje smo upoznale kroz studije u inostranstvu, kao i brojna međunarodna informatička takmičenja gdje smo osvojile brojne nagrade“.Koje su bitne karakteristike ovog inovativnog proizvoda?“Glavne karakteristike samog proizvoda, pored samih senzora, uključuju big data komponentu pri čemu mi nakon određenog perioda generisanja podataka analiziramo iste uz pomoć stručnih konsultanata, i formiramo svojevrsne izvještaje iz kojih roditelji mogu da iščitaju trendove koji se pojavljuju pri razvoju djetetovog organizma”.Teddy The Guardian je prva pametna igračka napravljena od medicinskih senzora, koliko su do sada relevantni podaci na koje vam ukazuje?“Medicinski senzori koje trenuto koristimo posjeduju sve relevantne sertifikate (FDA i CE), koji garantuju preciznost, s tim da mi paralelno na Arduino platformi razvijamo vlastite senzore i aplikaciju koja podatke interpretira i skladišti.”

Da li je ovaj pametni medo komplikovan za korišćenje?“Teddy The Guardian se ni po čemu ne razlikuje od vašeg prvog medvjedića iz djetinjstva, osim što se i on vremenom modernizovao i prati korak najnovije tehnologije. Senzori su integrisani tako da dijete kroz igru i bez stresa pristupa samim mjerenjima čime poboljšavamo same rezultate, između ostalog.” Gdje ćemo moći da ih kupimo i da li ste obuhvatili i e-trgovinu? Koja su vaša potencijalna tržišta i možete li reći kolike su cijene usluga?“Način distribucije Medvjedića će zavisiti od dogovora nas i investitora, tako da na to još nemamo definitivan odgovor kao ni na samu cijenu proizvoda. Proizvod namjeravamo da prodajemo globalno, počevši sa tržištem Evrope.” Svakako veliku ulogu u ovoj oblasti igraju mnoga klinička istraživanja, takozvana big data, koliko ćete uspjeti da im pomognete u tome?“Upravo nam je big data komponenta na umu pri razvoju svih naših dosadašnjih projekata, pa tako i Teddyja. Prikupljane velike količine takvih podataka te njihova analiza i tumačenje omogućavaju realizaciju tzv. Data-Driven Healthcare gdje su korisnici potpuno upoznati sa vlastitim zdravstvenim stanjem u realnom vremenu van klinika, te s obzirom na informacije koje posjeduju, mogu uveliko da unaprijede kvalitet života, kako svog, tako i svoje djece.”

Galerija