"Tajna": Aplikacija koju je nemoguće nadzirati

Aplikacija nazvana Hemlis koristi kompleksan sistem šifrovanja kako bi korisnici bili sigurni da samo oni imaju pristup podacima.
68 pregleda 0 komentar(a)
telefon, mobilni internet, Foto: Shutterstock.com
telefon, mobilni internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.07.2013. 10:06h

Peter Sunde, jedan od osnivača internet sajta "Pirate bay", uveliko radi na novoj telefonskoj aplikaciji koja će zaštititi korisnike i njihove razgovore od špijunaže.

Aplikacija nazvana Hemlis ("Tajna" na švedskom) koristi kompleksan sistem šifrovanja kako bi korisnici bili sigurni da samo oni imaju pristup podacima iz svog telefona, prenosi ruska televizijska mreža RT.

"Sva komunikacija na današnjim mrežama je pod prismotrom vladinih agencija i privatnih kompanija. Političarima nije u interesu da to zabrane, već naprotiv, traže još više informacija", kazao je Sunde u video snimku kojim je najavio novu aplikaciju. "Zato smo odlučili da stvorimo platformu za komuniciranje putem poruka, koju niko ne može da nadgleda, čak ni mi", dodao je on.

I zaista, čak ni Sunde, kao ni tim koji je uključen u kreiranje aplikacije neće imati pristup sadržaju poruka, za razliku od tradicionalnih aplikacija koje ostavljaju "tragove" podataka, što je u prošlosti omogućavalo agencijama da imaju pristup sadržaju razgovora.

"Najpoznatije svjetske internet društvene mreže su primorane da svoje podatke učine dostupnim i tajnim agencijama odaju informacije o svojim korisnicima, a u isto vrijeme, zabranjeno im je da o tome govore u javnosti!" naglasio je Sunde.

Kampanja kreiranja aplikacije se finansira od strane budućih korisnika, koji tako omogućavaju njen što brži razvoj, i zvaničan datum pojavljivanja aplikacije još nije objavljen.

Peter Sunde je jedan od trojice odnivača sajta "Pirate bay" , ali se napuštanjem funkcije govornika ovog sajta 2009. godine okrenuo novim revolucionarnim projektima.

Bonus video: