Sigurnosni propust bi mogao da ugrozi 99% Android telefona!

79 odsto svih otkrivenih zlonamjernih mobilnih softvera, prošle godine pogodilo je uređaje sa tim sistemom
76 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2013. 17:12h

Stručnjaci za bezbjednost vjeruju da su otkrili veliku sigornosnu grešku u Android operativnom sistemu, koja bi mogla da ugrozi oko 99 odsto Android pametnih telefona, piše Washington Post, pozivajući se na rezultate istraživanja firme Bluebox Securit.

Prema navodima direktora tehnološkog odjeljenja Blueboxa, Džefu Foristalu, greška daje hakerima glavni ključ Android operativnog sistema.

U kompaniji Google su odbili da prokomentarišu ove navode.

Problem bezbjednosti je čest kod uređaja sa Androidom, pretežno zbog otvorenog karaktera sistema što znači da svako može lako da utvrdi kako funkcioniše

Foristal je rekao da je Bluebox bezbjednosnu grešku Googlea objavio u februaru. Neki proizvođači su u međuvremenu objavili zakrpu za rješenje tog problema, među kojima je Samsung, za uređaj Galaxy S4, piše Mondo.

Problem bezbjednosti je čest kod uređaja sa Androidom, pretežno zbog otvorenog karaktera sistema što znači da svako može lako da utvrdi kako funkcioniše. Dodatni motiv za rad na zlonamjernim aplikacijama ili hakerskim alatima jeste običaj kompanije Google da prvo odobri apikaciju za preuzmanje iz Play Storea, a da onda, tek nakon nekoliko nedjelja, provjerava njen sadržaj ili način funkcionisanja.

Operativni sistem Android, prema istraživanju agencije IDC, koristi 75 odsto svih pametnih telefona u svijetu. Izvještaj, koji je u martu objavila firma F-Secure, pokazao je da je 79 odsto svih otkrivenih zlonamjernih mobilnih softvera, takozvanih malvera, prošle godine pogodilo uređaje sa tim sistemom.

Problem pogoršava i činjenica da mnogo proizvođača pametnih telefona koristi sopstvene verzije sistema Android, odnosno izuzetno izmijenjene, na Androidu zasnovane sisteme, koji sa sobom imaju ove sigurnosne propuste. Zbog toga je teško vršiti ažuriranje softvera koje bi obuhvatilo rješenje sigurnosnog problema za sve proizvođače Androida odjednom pa su oni prepušteni sebi, da samostalno rade na takvim stvarima.

Bonus video: