Nasumične ideje pretvorite u poslovne planove

Ključ uspjeha ove aplikacije je u jednostavnosti. Navodi vas da u nekoliko koraka u kratkim crtama opišete ideju i poslovni plan
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 11:21h

Ako ste jedna od onih osoba kojoj na um padaju preduzetničke ideje dok se voze autobusom, dok se tuširate, trčite... vjerovatno vam treba pomoć pri organizaciji takvih ideja. Mnoge od njih možda ne zabilježite ili ih u žurbi zapišete u obliku kasnije neprepoznatljivih i nerazumljivih bilješki. Ali, postoji aplikacija u koju ćete jednostavno zabilježiti svoju ideju, pa čak i osnovni poslovni plan – Elevatr.

Netokracija.com navodi da je Elevatr mjesto za organizovanje i proširivanje poslovnih ideja. Za sada postoji verzija za ličnu upotrebu, a radi se i na kolaborativnom alatu.

Elevatrov osnivač, David Spiro, nije mogao da se fokusira samo na jednu poslovnu ideju, nego su mu na um neprestano dolazile nove. Za svaku od njih koristio je Google Docs, Evernote ili Apple Notes, u zavisnosti od toga šta mu je bilo “pod rukom”. Shvatio je da nijedan od tih alata nije prilagođen za pisanje poslovnih planova. Pokušao je da koristi alate namijenjene upravo tome, ali činili su mu se zastarjelima i neprilagođenima za mobilne uređaje. Tako je problem postao rješenje - rodio se Elevatr.

Ključ uspjeha ove aplikacije je u jednostavnosti. Navodi vas da u nekoliko koraka u kratkim crtama opišete ideju i poslovni plan – od same osnovne ideje (ime projekta, pitch, koji problem rješava i koje je rješenje), preko tržišta (ciljane osobe, konkurencija, prednosti), samog proizvoda (gdje se može koristiti, koja su mu svojstva, kakav će biti identitet brenda), poslovnog modela (monetizacija, distribucija, finansije), pa sve do izvršenja (ključne osobe, rokovi i idući koraci).

Sve počinje od imena, koje ne smije biti duže od 20 znakova. Aplikacija vas tjera da ideju dodatno razradite, iako ste u žurbi. I na kraju dobijete okvir za svoj poslovni plan!

I tako, u nekoliko minuta od osnovne ideje, koju biste možda i zaboravili tokom narednih nekoliko dana, dobili ste nešto konkretnije, pravi mali kostur za poslovni plan. Ako se ne registrujete, aplikaciju možete koristiti za sopstvene bilješke, a ukoliko se registrujete, možete svoju ideju podijeliti sa drugima.

Aplikacija je za samo mjesec dana korišćenja dobila više od 40.000 korisnika. Za sada je dostupna samo na iOS-u, ali do kraja ljeta bi trebalo da bude dostupna i na webu, te Android uređajima i iPadu, piše Netokracija.com.

Bonus video: