STARI PARTNERI

Microsoft pregovarao o kupovini Nokie

Prema podacima lista, kompanije su postigle značajan napredak u pregovorima, ali su oni, ipak, prekinuti
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 09:18h

Predstavnici Microsofta i Nokie razgovarali o mogućnosti kupovine biznisa finske kompanije s mobilnim telefonima, piše Volstrit žurnal.Prema podacima lista, kompanije su postigle značajan napredak u pregovorima, ali su oni, ipak, prekinuti, jer njihovi predstavnici nijesu mogli da se dogovore o konačnoj cijeni zbog tržišnog položaja Nokie, koja zaostaje za konkurentima Appleom i Samsungom, prenosi Capital.ba.Nije poznato koliko je Nokia tražila za svoj biznis. Prošle godine, udio proizvodnje mobilnih telefona činio je više od polovine prihoda kompanije, koji su dostigli 30,2 milijarde eura ili 40,15 milijardi dolara. Tržišna vrijednost Nokie na američkom tržištu premašuje 14 milijardi dolara.

Microsoft i Nokia su partneri više od dvije godine, nakon što je finska kompanija pristala da u svoje smartfone ugrađuje operativni sistem Microsoft Windows Phone.

Microsoft je uložio milijarde dolara za pomoć finskoj kompanijiu marketingu i razvoju.To partnerstvo, ipak, nije dovelo do značajnijeg poboljšanja položaja Microsofa u poslu s mobilnim telefonima, iako je Windows Phone pretekao BlackBerry OS i zauzeo treće mjesto na svjetskom tržištu smartfona.Prema podacima istraživačke kompanije IDC, u prvom tromjesečju ove godine smartfoni sa operativnim sistemom Windows Phone činili su nešto više od tri odsto ponude novih pametnih telefona u svijetu, u poređenju sa oko 75 odsto sa Androidom. Pri tome, 79 odsto svih uređaja sa sistemom Windows Phone prodaje Nokia.

Galerija

Preporučujemo za Vas