Hashtag i na Facebooku: Kako da lako pratite teme

Kako je naveo Facebookov Greg Lindli, ova se opcija uvodi kako bi se konverzacije dovele u prvi plan
1 komentar(a)
hashtag, Facebook, Foto: Blog.thepitagroup.com
hashtag, Facebook, Foto: Blog.thepitagroup.com
Ažurirano: 19.06.2013. 14:17h

Facebook je potvrdio ono o čemu se šuškalo nekoliko mjeseci – uvode se hashtagovi. Mali procenat korisnika već sada primjećuje kako su pojmovi kojima prethodi simbol # “klikabilni”, a ostalim će korisnicima usluga biti dostupna tokom idućih nekoliko sedmica, piše Netokracija.hr.

Kako je naveo Facebookov Greg Lindli, ova se opcija uvodi kako bi se konverzacije dovele u prvi plan i kako bi bilo jasnije šta se dešava i o čemu se trenutno govori na Facebooku, odnosno, koje su trenutno najzanimljivije teme. U kompaniji navode da su hashtagovi samo početak i da će uskoro uvesti i druge opcije koje će doprinijeti ovome.

Slično kao na Instagramu, Twitteru, Tumblru ili Pinterestu, hashtagovi će na Facebooku omogućiti da post stavite u određeni kontekst i na taj način označite kako je ta vaša izjava dio veće rasprave. Ako kliknete na hashtag na Facebooku, vidjećete šta druge osobe ili stranice govore o tom događaju ili temi.

Dakle, moći će se pretraživati određeni hashtag, kao što je #NBAFinals; moći će se kliknuti na hashtag kako bi se pratio ostali sadržaj na istu temu, a moći će se kreirati novi postovi direktno iz hashtag feeda i rezultata pretraživanja. Biće moguće kontrolisati kome će vaši postovi biti vidljivi. Uvodiće se i prikaz hashtagova o kojima se najviše govori te dublje analitike.

Inače, hashtag je kreirao korisnik Twittera Kris Mesina još 2007. godine, a Twitter je vremenom prihvatio sistem organizovana tvitova oko određenih tema. Od tada, hashtagove su prihvatili Tumblr, Pinterest, Flickr, Google+, Instagram i mnogi drug, piše Netokracija.hr.

Bonus video: