Zabranili Viber kako bi telekomima obezbijedili bolju zaradu

Telekomunikacioni regulator u Saudijskoj Arabiji zabranjuje aplikacije za besplatno telefoniranje i jer one otežavaju praćenje komunikacije korisnika
44 komentar(a)
Viber, Foto: Thetechblock.com
Viber, Foto: Thetechblock.com
Ažurirano: 17.06.2013. 09:17h

Saudijska Arabija bi mogla da blokira korištenje aplikacije za izmjenjivanje poruka putem interneta i druge slične platforme, ukoliko ne dođe do dogovora sa njihovim telekomunikacionim regulatorom.

Regulator je, kako prenosi Rojters, već onemogućio korištenje Vibera, jer uz takve alate telekomi ostvaruju manji profit od stranih poziva i poruka. Takođe, navodi se kako i takve aplikacije otežavaju praćenje komunikacije korisnika.

Abdulah Al-Darab iz njihove regulatorske agencije naveo je kako su komunicirali s WhatsAppom i sličnim platformama kako bi pokrenuli saradnju s njima, ali za sada komunikacija nije bila plodna, prenosi SEEbiz.

Crnogorski korisnici Android uređaja već nekoliko mjeseci ne mogu da preuzmu Viber i WhatsApp sa Google Playa, a nadležni u mobilnim kompanijama koje posluju u Crnoj Gori, kažu da oni nisu krivi za to

Lokalni mediji pišu o tome kako tamošnji operateri treba da jave regulatoru mogu li pratiti komunikaciju preko takvih platformi i blokirati njihovo korištenje.

Taj potez bi mogao otežati komunikaciju velikog broja stranih radnika koji su koristili aplikacije za komunikaciju sa porodicom i prijateljima.

Crnogorski korisnici Android uređaja već nekoliko mjeseci ne mogu da preuzmu Viber i WhatsApp sa Google Playa, a nadležni u mobilnim kompanijama koje posluju u Crnoj Gori, kažu da oni nisu krivi za to.

"Mobilni operateri nisu krivi što nekim korisnicima za preuzimanje nisu dostupne aplikacije za besplatnu razmjenu poruka i telefoniranje", saopšteno je Vijestima nedavno.

“Kada su u pitanju Viber i WhatsApp, riječ je o kompanijama koje vode samostalnu politiku nastupa na tržištu. Telekom ni na koji način na to ne utiče, tako da eventualni problemi sa preuzimanjem tih aplikacija nemaju nikakve veze sa našom kompanijom”, kazala je ranije Jovanka Radović iz sektora za korporativne komunikacije Crnogorskog telekoma.

Kako do Vibera i WhatsAppa: Besplatni impulsi samo za snalažljive >>>

Isto kažu nadležni u kompaniji Telenor.

“Odluka da se ove aplikacije povuku iz pretrage Google Playa nema veze sa mobilnim operaterima, a dostupnost aplikacija na pojedinim tržištima je stvar interne politike vlasnika aplikacija”, rečeno je “Vijestima” u Telenoru.

U Evropskom parlamentu nedavno je saopšteno da, neke kompanije blokiraju Skype ili Viber, te da "provajderi telekomunikacionih usluga ne mogu davati prednost na internetu za neke usluge".

"One neće više moći da blokiraju Skype samo zato jer im to odgovara", rekao je tada portparol Evropske komisije (EK) Rajan Hit, dodajući da će se takve kompanije suočiti sa konkurencijom i da će blokadom nanijeti štetu samo sebi.

Bonus video: