Avdović i Kriještorac novi potpredsjednici Opštine Pljevlja

Avdović je do sada radio kao direktor Srednje stručne škole u Pljevljima i odbornik DPS-a, a Kriještorac je i u predhodnom mandate lokalne uprave bila potpredsjednica Opštine
304 pregleda 1 komentar(a)
Odbornici opozicije, SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Odbornici opozicije, SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.11.2018. 14:46h

Mervan Avdović i Anela Kriještorac novi su potpredsjednici Opštine Pljevlja, nakon što je skupštinska većina koju predvodi DPS dala saglasnost na njihovo imenovanje na tu funkciju.

Avdović je do sada radio kao direktor Srednje stručne škole u Pljevljima i odbornik DPS-a, a Kriještorac je i u predhodnom mandate lokalne uprave bila potpredsjednica Opštine.

Predsjednik opštine Mirko Đačić, kazao je da je Kriještorac trenutno jedan od najboljih kadrova koja je dala veliki doprinos u finansijskoj stabilizacije opštine a da je Avdović , kao mašinski kao inžinjer, potreban na tom mjestu zbog projekata koji se realizuju i koji će se realizovati.

Odbornik Nove Milan Lekić kazao je da je Avdović državljanin BiH te da ima biračko pravo u opštini Staro Sarajevo.

"Predložili ste na mjesto potpredsjednika čovjeka koji se na mjestu direktora škole pokazao kao nacionalista, čak mogu reći šovinista. On je preteča bošnjačkih nacionalnih organizacija koje traže izbacivanje Njegoša i Kiša iz školskih udžbenika zato što je Mervan 2015. godine skinuo sve slike Njegoša i Vuka Karadžićaiz škole, djeci koja su pjevala srpske pjesme zvao je policiju, istjerao je iz škole profesora Strunjaša i možete misliti šta će raditi sa mjesta potpredsjednika. On će biti promoter proustaštva", kazao je Lekić o Avdoviću koji nije prisustvovao sjednici lokalnog parlamenta.

Prije početka sjednice odbornik Lekić tražio je da se u dnevni red skupštine uvrsti razmatranje Informacije sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti – Mersudina Halilovića o zabrani održavanja svečane akademije koja je kako je istakao Lekić bila organizovan povodom proslave crkvene gradske slave – svete Petke, stogodišnjice oslobođenja Pljevalja od Austrougarske, stogodišnjice oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije”.

Lekić je kazao da zna da Halilović nije donio takvu odluku već “ nekadašnji velikosrbin – predsjednik opštine Mirko Đačić”.

“Znamo mi da je on prvo ponudio Joku Đačić da ona potpiše takvu odluku pa je ona, za divno čudo, odbila da tako nešto uradi. Znamo mi i da je gospodinu Haliloviću naređeno da potpiše odluku o zabrani održavanja Svečane Akademije u Domu Vojske ali me čudi da se gospodin Halilović nije sjetio Isa Mahmutovića. I Isu Mahmutoviću bilo je naređeno, i to još od većih srbomrzaca nego što je danas naš predsjednik, da ruši kapelu na Lovćenu pa je odbio sa riječima da on neće ničiju bogomolju da ruši.

Ne znam da li ste svjesni, gospodine Haliloviću, da ovaj vaš čin zabrane održavanja ove Svečane akademije ravan rušenju bogomolje. Vi ste sa ovim potezom napravili jedan veliki skandal, obrukali i osramotili prvenstveno sebe, lokalnu upravu pa i građane Pljevalja”, rekao je Lekić.

On je podsjetio da Pljevlja dva puta, 27.oktobra, na svetu Petku, oslobođena -1912.god od Turaka i 1918. od Austrougara…"Skupština treba da osudi ovaj čin zabrane održavanja Svečane Akademije a da gospodin Halilović podnese ostavku kako bi, makar djelimično, skinuli ovu veliku bruku i sramotu”, rekao je Lekić, ali za njegov predlog nije glasala skupštinska većina.

Odbornici skupštinske većine dali su i saglasnost da se Opština zaduži pola miliona eura kod prve banke kako bi popravila likvidnost kao i odluku o rušenju osam poslovnih prostora na Trgu Đorđija Peruničića u centru grada, zbog izgradnje stepeništa.

Skupština je dala saglasnost da se opštinsko vozilo Lada niva pokloni osnovnoj školi Jakub Kubur u Boljanićima a usvojen je i novi Statut Skupštine Opštine Pljevlja.

Bonus video: