Jeste li znali da baš vi doprinosite porastu interneta?

Na internetu je, prema pisanju Business Insidera, objavljeno dva zetabajta, odnosno dva biliona gigabajta sadržaja
0 komentar(a)
Internet, Foto: News.cnet.com
Internet, Foto: News.cnet.com
Ažurirano: 10.06.2013. 17:45h

Količina sadržaja koja se svakodnevno pojavljuje na internetu je nezamisliva. Pred vama je nekoliko zanimljivih podataka o toj mreži nad mrežama.

1. Danas na internetu postoji devet puta više sadržaja nego prije pet godina! Na takvoj statistici internet može da zahvali korisnicima koji međusobno dijele velik broj sadržaja: fotografije, video snimke, stivote, statuse... Na internetu je, prema pisanju Business Insidera, objavljeno dva zetabajta, odnosno dva biliona gigabajta sadržaja!

2. Na internetu se svakodnevno pojavi oko 500 miliona novih fotografija.

3. Servis za dijeljenje slika Snapchat svakodnevno generiše 150 miliona fotografija što je znatno više od Instagrama, ili jedna trećina od ukupnog broja fotografija koje su objavljene na Facebooku.

4. YouTube raste nevjerovatnom brzinom - svakog minuta na YouTube se postavi više od 100 sati materijala.

5. YouTube se po broju korisnika opasno približava Facebooku, a Tumblr se za samo godinu dana digao iz potpune nepoznanice do društvene mreže koju korisnici rado posjećuju.

6. Sve popularnije postaju fitness aplikacije.

7. Tableti se prodaju brže od pametnih telefona. Za manje od tri godine, koliko su prisutni na tržištu, u prodaji su premašili broj prodatih stonih računara i notebookova.

8. Prosječan korisnik moblnog telefona za svojim uređajem poseže 150 puta tokom dana. Većinu tog vremena u stvari samo provjeravaju koliko je sati.

9. Iako se skeniranje QR koda kod nas i u regionu baš i ne koristi, u Kini se svake godine skenira četiri puta više QR kodova nego godinu ranije.

Bonus video: