Deset godina popularne platforme WordPress

57 odsto svih CMS instalacija koristi WordPress – šest puta više nego Joomlu, a gotovo deset puta više nego Drupal
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2013. 13:08h

Prije tačno deset godina svijet je ugledala danas itekako popularna i poznata platforma WordPress. Često kada razgovaram s ljudima o WordPressu, kao njegovu najveću prednost ističu jednostavnost instalacije te brzinu kojom mogu početi da unose sadržaj. Razlog tome je sigurno činjenica što je WordPress nastao kao platforma za pisanje blogova te se kao takva morala približiti korisnicima na različite načine – od brze instalacije, kvalitetnog interfejsa do niza nadogradnji putem tema i pluginova, čime je zapravo postao platforma broj jedan svima koji žele da kreiraju sadržaj, bez da razmišljaju o tehničkoj pozadini cijele priče.

Vjerovatno ne postoji osoba koja čita ovaj članak, a da nije ranije čula ništa o ovom najpopularnijem CMS-u današnjice. Nije to čudno jer 18 odsto svih internet stranica koristi upravo WordPress, a kada u obzir uzmemo samo CMS-ove, onda je taj postotak još veći – 57 odsto svih CMS instalacija koristi WordPress – šest puta više nego Joomlu, a gotovo deset puta više nego Drupal.

Ali, čemu WordPress može da zahvali za takvu popularnost? Razloga je mnogo, a jedan od najvećih je zasigurno jednostavnost interfejsa koja će omogućiti svakome, uz osnovno poznavanje rada na internetu, održavanje svoje stranice. Kvalitetan WYSIWYG editor s najosnovnijim funkcijama koje većina poznaje iz Microsoft Worda, odabir između članaka (posts) i stranica (pages) te jednostavno dodavanje dodatnog sadržaja, poput slika i videa, ne samo da olakšavaju korištenje, već omogućavau svakome da bude svoj web urednik.

Druga velika snaga WordPressa leži u zajednici koja stalno razvija nove dodatke (pluginove) te kvalitetnom codexu, gdje možete pronaći odgovore na sva vaša pitanja. Iako već obična instalacija može biti dovoljna većini korisnika, moguće je svaku internet stranicu još više prilagoditi putem dodataka, koji su u većini slučajeva potpuno besplatni. Ako pak trebate gotov predložak, besplatne teme spremne za instalaciju možete pronaći u direktoriju tema.

WordPress za vaš posao

Ideja o jednostavnoj platformi za objavu sadržaja došla je u trenutku kada su blogovi imali velik rast popularnosti. Svako je htio da nešto napiše i objavi to na internetu, a WordPress je savršeno uspješno popunio tu prazninu. Kroz godine razvoja u WordPressu prošao sam kompletnu tranziciju iz primarno “blogerskog” alata u gotovo pa punokvrni CMS, kojega mnoge kompanije (pa i javna uprava i državne agencije) sve više preferiraju kao open source CMS budućnosti.

Svakom novom verzijom dobijali smo dodatne funkcionalnosti koje je zajednica željno iščekivala. Tako smo još od prvih verzija dobijali podršku za dodatke (plugins), stranice (pages), ključne riječi (tags), verzioniranje, multimedijalne dodatke i mnogo drugih, manje vidljivih, ali tehnički važnih nadogradnji.

Wordpress i sigurnost

Kada govorimo o sigurnosti, tu ima puno prostora za napredak. Činjenica da na WordPressu sarađuje mnogo programera znači i potencijalno velik sigurnosni problem. S druge strane, velika popularnost nije olakšavajuća okolnost, jer se upravo zbog velikog broja instalacija WordPress isplati “napasti”. Ali, zahvaljujući tako velikoj zajednici, sigurnosni se propusti brzo uoče i još brže rješavaju, a postoje i dodaci koji će i korisnicima s manjim tehničkim predznanjem omogućiti postizanje zavidne razine sigurnosti, poput dodatka Better WP Security.

Naravno, kao i kod bilo kojeg drugog CMS-a, važno je da vaša instalacija bude uvijek up-to-date, što vrijedi i za dodatke. Dobra je vijest da je nadogradnja brza, jednostavna i prilično automatizovana. Osim nadogradnji, vodite računa i o hostingu, jer kao što znamo da “kišobran glavu čuva”, tako će vam i dobar hosting pomoći da ne osjetite probleme u funkcionisanju vaše internet stranice, kako vođenjem računa o stalnom backupu, tako i prevencijom potencijalnih napada.

Ako me upitate postoji li mana u WordPressu, onda ću vam bez razmišljanja odgovoriti – višejezičnost

Wordpress i višejezičnost

Ako me upitate postoji li mana u WordPressu, onda ću vam bez razmišljanja odgovoriti – višejezičnost. Zamišljen kao blog alat, višejezičnost nikada zaista nije bila u prvom planu i to se primjećuje u interfejsu. Ipak, postoje načini na koje je moguće riješiti taj problem (i to prilično kvalitetno), poput multisite instalacije ili uz korištenje dodatka WPML.

Budućnost WordPressa

Tokom prvih deset godina WordPress je strahovito narastao u popularnosti, ali i u – kompleksnosti. Iako i dalje prilično jednostavan za korištenje, pogotovo ograničimo li se samo na unos članaka (govorimo li o npr. blogu), WordPress sve više ide u smjeru pravog CMS-a te svih opcija koje to uključuje. Koristimo ga za razne stvari, a ne više samo za izradu jednostavnih stranica. Možemo ga koristiti kao CMS framework za izradu kompleksnih web stranica, a neki ga koriste i za pokretanje kompleksnih blog mreža za restorane, hotele ili bilo koju drugu djelatnost koja vam može pasti na pamet.

Ali, tražite li potpunu jednostavnost i fokus na blog, isprobajte Ghost jer ćete za deset godina možda pisati članak upravo o tome (Ghost je uspješno finansiran na Kickstarteru te je razvoj pri kraju. Još se ne može isprobati, ali pratite ih na Twitteru kako biste saznali kada će postati dostupan).

Galerija

Bonus video: